Mitt i Rinkeby

Layan, 10, fick svar av Löfven

– Min moster flyttade hit för att studera på Stockholms universite­t, men hon fick inget studentrum. Hon och hennes man är tvungna att bo tillfällig­t i andra hand. Varför är det så?

- Kerstin Gustafsson Figueroa

Layan Al Amari, 10, tyckte det var fel. Hon skrev därför ett brev till statsminis­ter Stefan Löfven. Layan hörde hur hennes moster kämpade för att få en bostad, och hon förstod att bostadsbri­sten är ett stort problem. Men varje dag på väg till skolan såg Layan ödsliga platser och undrade varför inga hus byggdes där.

– Det var tomma tomter, bara gräs överallt. Ingen bor där, ingen leker där. Varför bygger de inte hus?

Layan, som ska börja fjärde klass i höst, tyckte det var dags att agera. Hon hade sett på arabisk TV, att det finns hus som byggs enkelt och snabbt på höjden. Hon föreslog att Stefan Löfven skulle bygga likadana.

Hon skickade iväg brevet och for sedan iväg till mormor och morfar i Egypten över sommarlove­t. När hon kom hem till Kista igen låg ett brev från regeringsk­ansliet och väntade på henne.

” Tack för ditt brev med förslag på hur bostadsbri­sten kan lösas.” Statsminis­tern håller med om att det behövs fler bostäder, och att det ”låter som ett bra förslag att bygga på platser som idag inte används till något speciellt.”

I brevet försäkrar statsminis­tern att regeringen jobbar mycket för att minska bostadsbri­sten. ” Vi vill att det fram till år 2020 ska byggas minst 250 000 nya bostäder.”

– Det är inget dåligt löfte, säger Layans pappa Mohamed Al Amari. Så många lägenheter, det var en nyhet. Jag tror inte att så många har hört det.

Det är inte första gången som Layan skriver brev. När hon var sex år skrev hon brev till rektorn i sin skola och bad att skolan skulle ordna en talangtävl­ing. Och utan föräldrarn­as vetskap skrev hon till chefen för hotellet Victoria Tower i Kista och ställde några frågor. Hon fick svar båda gångerna. Men brevväxlin­gen till statsminis­tern var ändå lite speciell.

– Fast jag tror att han är en vanlig människa, säger Layan. Precis som vi alla andra.

Det var tomma tomter, bara gräs överallt. Ingen bor där, ingen leker där. Varför bygger de inte hus?

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN FIGUEROA ?? VARFÖR ÄR DET SÅ? Det undrade Layan Al Amari, 10 år, och skrev till statsminis­tern för att fråga.
FOTO: KERSTIN FIGUEROA VARFÖR ÄR DET SÅ? Det undrade Layan Al Amari, 10 år, och skrev till statsminis­tern för att fråga.
 ??  ?? SVAR. Brevet från Stefan Löfven låg hemma och väntade.
SVAR. Brevet från Stefan Löfven låg hemma och väntade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden