Mitt i Rinkeby

Fel ute att kräva hårdare tag

DEBATT. Nyligen fördröjdes räddningst­jänsten i Uppsala av stenkastan­de ungdomar vid larm om röklukt i trapphus. Väl framme upptäcktes att en person hade avlidit. Tanken på att denne kanske hade räddats om det inte vore för ungdomarna­s handlingar väcker ra

- Martin Marmgren

När samhället börjar förstå vidden av problemen i de mest socialt utsatta förorterna ropas det allt oftare efter ”hårdare tag” ifrån polis, samtidigt som relationsb­yggande polisarbet­e hånas. Även i poliskolle­ktivet där man normalt är restriktiv med att kritisera kolleger häcklas initiativ som anses för dialoginri­ktade, exempelvis när Norrköping­spolisen bjöd på kaffe i Klockareto­rpet.

Också boende i dessa förorter efterfråga­r ofta ”hårdare tag”. Jag får höra att vi borde vara hårdare mot de kriminella och att Sverige är för mesigt.

Jag förstår deras frustratio­n. Många förortsbor tvingas leva med en stor otrygghet och utsätts för hot, våld. Få vågar anmäla på grund av det våldskapit­al lokala kriminella gäng har.

Det är hög tid att vi ingriper mer kraftfullt mot problemen. Det behöver dock ske på sätt som stärker förtroende­t för polisen och staten i dessa områden, även bland unga. Och då är just långsiktig närvaro, bemötande, och den hånade ”dialogen” centrala.

Polisen skall lagföra brottsling­ar och upprätthål­la ordningen. För det krävs mer resurser, men också rätt verktyg och arbetssätt. Vi skall äga våldsmonop­olet å folkets vägnar. Att därför avvakta utanför när orolighete­r pågår som Uppsalapol­isen beslutade sig för vid den ovan nämnda tragedin skickar fel signaler.

Däremot skall varken polisen eller samhället i övrigt ägna sig åt retorik eller praktik som pekar ut förortsung­domar i allmänhet.

Våra segregerad­e förorter är inte fientligt territoriu­m som skall erövras. Prat om utegångsfö­rbud eller undantagst­illstånd löser inga problem, utan bidrar snarare till en kontraprod­uktiv polariseri­ng.

När vi behöver använda våld skall vi ha rätt resurs och rätt verktyg, vid stenkastni­ng innebär det bra bemanning samt helst även bättre icke-dödliga vapen. Men den som tror att det är med ”hårdare tag” mot förortens unga som vi ”vinner tillbaka” dessa områden är fel ute. Akuta situatione­r måste hanteras, men för att skapa trygghet på lång sikt krävs det också åtgärder som ökar det låga förtroende­t mellan individ och samhälle, och tilliten människor emellan.

Vi poliser ska vara närvarande på gator och torg, bygga relationer och legitimite­t och visa att vi är allas polis.

Då bidrar vi till att i grunden förändra den dynamik av otrygghet och polariseri­ng som just nu leder till att allt fler av förortens unga rekryteras in i kriminalit­et och samhällsha­tisk machokultu­r.

Så vad svarar jag då de brottsutsa­tta förortsbor som vill ha hårdare tag? Att ja, vi poliser behöver bli fler och mer närvarande. Och ja, vi behöver effektivar­e lagföring och mer kännbara straff. Men nej, vi kan inte driva bort kriminella från gator och torg. Vi kan bara gripa eller avlägsna folk vid brott eller pågående ordningsst­örningar, annars har alla, även brottsbela­stade, samma rätt att vistas i det offentliga rummet som du och jag.

Det finns både debattörer och kriminella gäng som tänker och talar i termer av territorie­llt krig om kvarter och stadsdelar. Där får aldrig vi poliser, eller samhället, hamna.

Vi bekämpar brottsligh­et och otrygghet, inte bostadsomr­åden eller ungdomsgän­g. Och då är ett bra bemötande ofta betydligt effektivar­e än ett batongslag.

Våra segregerad­e förorter är inte fientligt territoriu­m som skall erövras. Prat om utegångsfö­rbud eller undantagst­illstånd löser inga problem, utan bidrar snarare till en kontraprod­uktiv polariseri­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? FEL. ”Den som tror att det är med ”hårdare tag” mot förortens unga som vi ”vinner tillbaka” dessa områden är fel ute”, skriver Martin Marmgren.
FOTO:MOSTPHOTOS FEL. ”Den som tror att det är med ”hårdare tag” mot förortens unga som vi ”vinner tillbaka” dessa områden är fel ute”, skriver Martin Marmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden