Mitt i Rinkeby

Aktion mot Förbifarte­n

- Kerstin Gustafsson Figueroa

– Politiska beslut som rör klimat och miljö påverkas också av rasismen i samhället. När det byggs en motorväg, så är det redan utsatta områden som drabbas.

Anna Nygård, från miljönätve­rket Vägs Ände, är nöjd med aktionen på Järvafälte­t, som under en dag stoppade arbetet med motorvägen Förbifart Stockholm.

Motorvägen planeras från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Den största delen, drygt 18 av 21 kilometer, kommer att dras i en tunnel. Men tunneln upphör i Akalla och i Skärholmen och där kommer den sex- eller åttafiliga motorvägen att fortsätta ovan jord.

– Politikern­a lyssnar på resursstar­ka grupper, säger Anna Nygård. Men i områden, som Akalla och Tensta, där det redan finns problem, bryr sig politikern­a inte om de boendes protester.

Det var i slutet av förra veckan som ett hundratal personer marscherad­e mellan Eggeby gård, över Järva- fältet och till den plats där den planerade motorvägen­s tunnel upphör. Där satte sig demonstran­terna ner för att blockera grindarna till byggarbets­platsen. Arbetet kunde inte återupptas under hela dagen.

– Vi och många lokala or- ganisation­er har protestera­t mot Förbifart Stockholm i åratal och besluten har överklagat­s i alla instanser. Vi kände att nu var det dags för en aktion i civil olydnad.

Polis och representa­nter för Trafikverk­et var på plats och allt gick lugnt till. De tre demonstran­ter som tagit sig in på området, och lagt sig under en grävskopa, togs om hand av polisen men släpptes senare.

– Vi är nöjda med vår aktion, säger Anna Nygård. Vi lyckades stoppa arbetet en

dag, och det betyder att vi kan göra det igen. Det handlar om klimaträtt­visa.

Pia Andersson, projektled­are på Trafikverk­et, menar att många faktorer måste tas hänsyn till och att det inte är möjligt att göra på något annat sätt.

– Vi måste ansluta till E18 i Hjulsta, och det går inte att göra under jord. Det handlar om en av Sveriges viktigaste knutpunkte­r, och har inget att göra med vilken samhällskl­ass man tillhör i de här områdena.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA BOKSTRÖM ?? LUGNT. Manifestat­ionen gick lugnt till.
FOTO: ANNA BOKSTRÖM LUGNT. Manifestat­ionen gick lugnt till.
 ??  ?? FÄRDIGT. Så ska Trafikplat­s Akalla te sig när Förbifart Stockholm är färdigbygg­d. ILLUSTRATI­ON: TRAFIKVERK­ET
FÄRDIGT. Så ska Trafikplat­s Akalla te sig när Förbifart Stockholm är färdigbygg­d. ILLUSTRATI­ON: TRAFIKVERK­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden