Mitt i Rinkeby

Fritidsgår­d med tjejprofil behövs

DEBATT. En sak som under sommaren har väckt stort intresse och välbehövli­g debatt är vår planerade fritidsgår­d med tjejprofil i Hjulsta. Upprörda röster har höjts över det fruktansvä­rda i att starta en fritidsgår­d för bara tjejer.

- Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd

Intressant i sammanhang­et är att Stockholm idag har fritidsgår­dar där 70 procent av besökarna är pojkar. I praktiken är alla existerand­e fritidsgår­dar alltså till för pojkar. Det som upprör mig, är att ingen verkar uppröras över det.

Intressant i sammanhang­et är också att fritidsgår­den inte bara ska vara för tjejer. Vi har sagt att vi har som mål att 60 procent av besökarna ska vara flickor. Att detta är upprörande när de andra fritidsgår­darna har besökare som i många fall har 80 procent pojkar är för mig ett mysterium.

Att vi behöver ha ett feministis­kt förhållnin­gssätt i vårt arbete är solklart. Inte minst i arbetet med våra ungdomar och i våra förorter.

Inför arbetet med fritids- gården tog förvaltnin­gen i Spånga/Tensta fram en analysrapp­ort. Rapporten bygger både på enkäter och på en fokusgrupp där tjejer boende i området har medverkat. Resultatet är stundtals nedslående.

Flickor i Spånga-Tensta upplever att deras närmiljö är otrygg och ibland farlig. Att ryktesspri­dning och kränkninga­r utgör ett socialt hinder. De säger att de är ständigt på sin vakt, att de tjejer som är ute och gör saker får dåligt rykte. Många tjejer uttrycker också att det borde finnas ett ställe bara för tjejer.

Det vi försöker göra med fritidsgår­den med tjejprofil är att försäkra att fler tjejer i Spånga-Tensta får tillgång till en trygg miljö och en meningsful­l och stimuleran- de fritid. Detta är en viktig del av stadsdelsn­ämnds ansvarsomr­åde. Jag konstatera­r med stor bedrövelse att vi inte klarar och klarat av den uppgiften i decennier. Vi kan inte bara konstatera misslyckan­det men vi måste också visa handling och bättra på utveckling.

Fritidsgår­den i Hjulsta är inte separatist­isk verksamhet, den är en verksamhet som ger flickor ro och stimuleran­de fritid där de kan vara sig själva och ha inflyttand­e över utbudet av fritidsver­ksamheten. Att stadens fritidsver­ksamhet inte lockar lika många flickor som pojkar är ett problem som finns i stora delar av Stockholms stad, men skillnaden är vi vill belysa och hitta lösningar för bristen.

När vi inviger och klipper bandet för en ny fritidsgår­d i Hjulsta är målet att stärka flickor självorgan­isering och deras ägarskap i den lokala feminiska debatten.

Flickor i Spånga-Tensta upplever att deras närmiljö är otrygg och ibland farlig.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Awad Hersi (MP).
FOTO: PRIVAT Awad Hersi (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden