Mitt i Rinkeby

Gammal marknad på nytt sätt

Den 2–3 september är det Tensta marknad – med mat och musik, dans och poesi, sockervadd och kanderade äpplen. Det blir som vanligt. Och ändå inte. – Det blir kanske inte lika stort som tidigare, men inte heller pyttelitet, säger Fredrik Lindstål, från Gl

- Kerstin Gustafsson Figueroa 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Så sent som i juni fick Glad stad uppdraget att organisera Tenstas årliga marknad. – Vi skulle gärna ha haft mer tid på oss för att hinna presentera oss lokalt, säger Fredrik Lindstål. Men nu är det som det är. Lyckligtvi­s ser vi på bokningarn­a att vi nått fram, många lokala aktörer är med.

Tensta marknad har anordnats sedan 1988 och arrangeman­get har vuxit för varje år. När marknaden var som störst, hade man över 20 000 besökare. På senare år har det varit en nedåt- gående trend och i år blir det annorlunda.

– Ja, marknaden var jättestor och blev kanske lite för stor för snabbt, säger Fredrik Lindstål, som tillsamman med Pauline Jönsson är projektled­are.

– Det finns föreningar och lokala aktörer som inte har haft råd att vara med. Men vi har sänkt priserna och de som inte kan betala kan få en gratis plats, om de ställer upp som volontärer.

Fredrik Lindstål och Pauline Jönsson är inga nybörjare när det gäller att organisera marknader. Glad stad är samma företag som bland annat driver Hornstull marknad, varje helg från april till oktober. Nu finns planer på att göra något liknande i Tensta 2017.

– Jag tror att det finns förutsättn­ingar för det, säger Pauline Jönsson. Här borde det kunna hända något varje helg från maj till september.

Tensta marknad, oavsett hur många besökare den hade, hade stora svårighete­r att synas i media. Kanske kan Fredrik Lindstål och Pauline Jönsson ändra på detta. Deras ambition är också att förändra bilden av Tensta. Och de vill inte bli ihågkomna som några som kom utifrån, gjorde ett försök för att sedan försvinna igen.

– Nej, vi vill lära oss hur det fungerar här och har resonerat mycket om hur det är, har varit och vad vi kan tillföra. Vi vill skapa aktivitete­r som är till gagn för lokalsamhä­llet även på lång sikt.

Fredrik Lindstål menar att årets marknad blir ett ”mellanår”. Det blir inte lika stort som tidigare, men det blir mycket mat och musik och flera food trucks kommer att rulla in till Tensta centrum.

– Vi vill verkligen göra det här och vi vill att det ska bli bra för Tensta.

Det blir inga karuseller i år, men i Spånga by kommer Gäcda ungdomsfes­tival anordnas. Det är för tredje året i rad, som ungdomsgår­den Blå huset tillsamman­s med Stadsmissi­onen och Studieförb­undet Vuxenskola­n ordnar ungdomsfes­tival. Det nya i år är att festivalen anordnas som en del av Tensta marknad.

– Vår festival pågår bara under lördagen, säger Omar Abdirizak, som är en av de ansvariga. På eftermidda­gen blir det aktivitete­r för barn och barnfamilj­er, och på kvällen blir det liveframtr­ädanden och musik för ungdomarna.

Största dragplåstr­et blir GSS. – Det är ett lokalt rapkollekt­iv, förklarar Omar Abdirizak, och de är jättebra. De drar fler än alla andra etablerade artister.

 ??  ?? MARKNAD. Inte lika stort, men inte pyttelitet – så blir Tensta marknad, enligt de nya arrangörer­na bakom årets marknad i Tensta: Pauline Jönsson, projektled­are Glad stad, Tomas Amanuel, FC Tensta, Asanai Melles, scenarbeta­re, Isabelle Ågren,...
MARKNAD. Inte lika stort, men inte pyttelitet – så blir Tensta marknad, enligt de nya arrangörer­na bakom årets marknad i Tensta: Pauline Jönsson, projektled­are Glad stad, Tomas Amanuel, FC Tensta, Asanai Melles, scenarbeta­re, Isabelle Ågren,...
 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ?? ANSVARIGA. Pauline Jönsson och Fredrik Lindstål.
ANSVARIGA. Pauline Jönsson och Fredrik Lindstål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden