Mitt i Rinkeby

Hjulsta grundskola hotas av vite

- Kerstin Gustafsson Figueroa kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Hjulsta grundskola redovisade bättre studieresu­ltat än någonsin i våras, men nu hotar Skolinspek­tionen med 1,5 miljoner i böter för allvarliga brister.

– Vi jobbar för att reda ut det här, säger Lorenz Johanssons, Hjulsta grundskola­s nya rektor. Vi har redan annonser ute där vi söker specialped­agoger.

Skolinspek­tionens tillsyn visade att Hjulsta grundskola har omfattande brister i arbetet med att ge extra anpassning och särskilt stöd till elever som behöver det.

– Jag visste att Skolinspek­tionen varit här och jag förstod att det handlade om att specialped­agogen gått i pension, säger Lorenz Jo- hansson, som gör sin andra dag på jobbet. Vi kommer att anställa inte bara en, utan flera, specialped­agoger.

Lorenz Johansson påpekar också att när Skolinspek­tionen förelägger om vite är det ett hot, inte böter som direkt ska betalas.

– Vi jobbar hårt nu för att komma till rätta med problemen. Här på skolan har vi en fantastisk lärargrupp, det märker man på en gång.

Lorenz Johansson kommer närmast från en tjänst som biträdande rektor vid Nya Elementar i Bromma. Han har själv en bakgrund som specialped­agog, men tjänsten i Hjulsta grundskola är hans första anställnin­g som rektor i Stockholms stad.

– Det är en tuff lagstiftni­ng och mycket att leva upp till, säger han om sitt uppdrag. Men det är fantastisk­t roligt och en bra grundskola. I en skola där eleverna har stora behov, är det bara de bästa lärarna som stannar kvar.

Hjulsta grundskola­s meritvärde, det som tidigare benämndes som betygssnit­t, har ökat rejält under senare år. Men skolan återfinns fortfarand­e bland de sämsta i Stockholms kommun.

– Jag tycker att meritvärde är ett ganska trubbigt verktyg, vi har tagit emot en stor

Vi kommer att anställa flera specialped­agoger.

grupp nyanlända. De får av förklarlig­a skäl inga betyg, men räknas ändå med och det drar ned siffrorna.

Lorenz Johansson tycker att systemet att mäta skolans kvalitet med meritvärde borde ses över. Som det är nu är det många som i onödan söker sig till andra skolor långt bort.

– Det är synd att barn ska behöva åka tunnelbana eller buss till sin skola, om det finns en bra skola i närheten.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FIGUEROA ?? KRITIK. Hjulsta grundskola uppmärksam­mades i våras för att studieresu­ltaten förbättrat­s avsevärt. Men nu har skolan fått kritik för brister vad gäller särskilt stöd till elever som behöver.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FIGUEROA KRITIK. Hjulsta grundskola uppmärksam­mades i våras för att studieresu­ltaten förbättrat­s avsevärt. Men nu har skolan fått kritik för brister vad gäller särskilt stöd till elever som behöver.
 ??  ?? HOT. Hjulsta grundskola­s nya rektor påpekar att när Skolinspek­tionen förelägger om vite, är det ett hot, inte böter som omedelbart ska betalas.
HOT. Hjulsta grundskola­s nya rektor påpekar att när Skolinspek­tionen förelägger om vite, är det ett hot, inte böter som omedelbart ska betalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden