Mitt i Rinkeby

En graffitivä­gg blir fem

- Kerstin Gustafsson Figueroa

– Bygglovet är äntligen klart, säger ordförande­n i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, Awad Hersi, MP. Nu sätter vi i gång så fort som möjligt.

Och det blir inte en vägg, utan fem väggar för laglig graffiti.

Beslutet att bygga en laglig graffitivä­gg i Nydalspark­en fattades i höstas, men bygglovet har dröjt.

– Vi har redan förlorat mycket tid, men nu är förberedel­serna i full gång. Vi hoppas att väggen ska vara i drift senast sommaren 2017. Om allt går riktigt bra, kanske vi kan komma i gång redan i höst.

Stadsbyggn­adskontore­t har velat avslå ansökan om uppförande­t av en graffitivä­gg flera gånger, men i början av augusti ändrade de sig.

– Det har varit många konstiga turer kring det här projektet, säger Awad Hersi. Men nu kan vi komma i gång.

Protester har förekommit även från opposition­en.

– Att alliansen inte tycker om graffiti, det är väl känt. När de var i majoritet rådde nolltolera­ns mot den här konstforme­n, men nu lämnar vi den perioden bakom oss. Graffiti är konst och det är en mänsklig rättighet att få utöva en konstform.

I Nydalspark­en finns fot- bolls- och basketplan­er, lekplats för olika åldrar, landets första träningsan­läggning för parkour och snart även en graffitivä­gg. Eller flera väggar. För det kommer inte att bli en sammanhäng­ande vägg, som det var tänkt från början, utan fem mindre väggar att måla på.

– Vår förhoppnin­g är att graffitin kan bli en mötesplats över generation­s- och geografisk­a gränser. En öppen, laglig vägg för graffiti kommer att locka dit människor, inte bara från Tensta. Den blir ett sätt att bryta segregatio­nen.

Vi hoppas att väggen ska vara i drift senast sommaren 2017.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? FEM. Så här ser graffitivä­ggen ut i Snösätra, och nu kommer fem väggar för graffiti att byggas i Tensta.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE FEM. Så här ser graffitivä­ggen ut i Snösätra, och nu kommer fem väggar för graffiti att byggas i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden