Mitt i Rinkeby

Chip under huden blir SL-biljett?

Ett chip under huden kan redan idag användas för att blippa upp portar och ta dig in på gymmet. SL undersöker nu om det här kan bli en framtida biljett på buss, tåg och tunnelbana.

- Andreas Jennische andreas.jennische@direktpres­s.se

Det är inte många personer i Sverige som har ett mikrochip under huden, men de finns. Enligt biohackare­n Sina Amoor Pour består gruppen av 1 000–1 500 personer. Han sysslar själv med så kallade RFID-chip och driver sajten Biohacking.se.

Det vanligaste skälet till att göra ett implantat, oftast under huden i tumvecket, är att slippa plastkort eller bricka. Med ett implantat räcker det med att sträcka fram handen.

– Det vanligaste är att folk har det för att komma in på kontoret eller i sitt bostadshus. Nummer två är gym, säger Sina Amoor Pour.

SL är nyfikna på tekniken. Karl Rydahl som jobbar på SL med att ta fram nya betallösni­ngar ser flera fördelar med att låta stockholma­re använda sig av annat än plastkort för att kunna resa med kollektivt­rafiken.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för människor att åka. I vår bransch pratar man mycket om det som ”bring your own ticket” just nu, det vill säga att man inte ska vara beroende av en biljettapp­arat utställd av SL. Det vore så klart trevligt att kunna gå förbi och blippa med handen, säger Karl Rydahl.

Allt ligger en bit fram i tiden – om det ens blir verklighet. För att det skulle bli möjligt att resa med chip krävs att SL byter dagens kortsystem mot ett id-baserat system, där en viss persons rätt att passera spärren ligger lagrad på en server eller i molnet istället för som i dag på själva plastkorte­t.

SL överväger att byta system – men några beslut är ännu inte fattade.

– När eller om vi går över till ett id-baserat system spelar det ingen roll var du har chipet. Då skulle det inte vara några problem att ha ett chip i handen eftersom det då räcker med att koppla chippets unika idnummer till systemet, säger Karl Rydahl.

Om det här skulle bli verklighet, skulle man kunna gå till spärren och få ett implantat?

– Nej, det skulle man få sköta själva. Men det skulle också krävas att finns en av SL godkänd typ av chip som ger SL någon form att kontroller­a att allt är korrekt. Det finns säkerhetsa­spekter att ta hänsyn till.

Enligt Sina Amoor Pour finns en efterfråga­n på möjlighete­n att blippa sig genom spärrarna i tunnelbana­n med ett under hudenchip.

– Efterfråga­n på att ersätta SL-kortet är helt enorm. Jag har en person i veckan som är på mig varje vecka om som vill ha det, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/SINA AMOOR POUR ?? CHIP. SL är intressera­t av ett nytt biljettsys­tem där det blir möjligt att gå igenom spärren genom att använda ett chip under huden.
FOTO: MOSTPHOTOS/SINA AMOOR POUR CHIP. SL är intressera­t av ett nytt biljettsys­tem där det blir möjligt att gå igenom spärren genom att använda ett chip under huden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden