Mitt i Rinkeby

Woo-Bock Lee ställer ut i Husby

När Woo-Bock Lee studerade konst i Seoul längtade hon hela tiden till Paris. I stället hamnade hon i Husby och i 40 år var hon förorten trogen. – Alla familjer flyttade in och flyttade ut, men vi bodde kvar. Nu ställer Woo-Bock Lee ut sin konst i Husby ko

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Vi träffas i paret Lees koloniträd­gård i Husby. Där har hennes man Cha byggt ett litet hus och där odlar de blommor, frukt och grönsaker. – Här är vi hela sommaren, säger hon, och visar det lilla bibliotek hon har inne i kolonistug­an.

Woo-Bock Lee arbetar i papper från mullbärstr­ädets bark. Papper som hon hittar i flera hundra år gamla kinesiska och koreanska böcker.

– Jag har ett antikvaria­t i Seoul som samlar böcker åt mig. Jag använder bara böcker som är trasiga, det är ju själva papperet jag vill åt.

Hon bearbetar boksidorna, använder en del av dem som de är, andra klipper hon sönder och tvinnar till trådar. Papperet har långa fibrer och med trådarna bygger hon fristående verk, som en blandning av måleri och skulptur. Det är ett arbete som tar mycket tid. – Men tid har jag gott om. När Woo-Bock Lee studerade konst i Seoul på 1960-talet längtade hon till Europa. Hon läste franska och ville till Paris.

– Men mina föräldrar kunde inte betala en sådan resa, så istället fick jag arbete på Sydkoreas ambassad i Vietnam. Där kunde jag öva franska med den vietnamesi­ska personalen.

Woo-Bock Lees plan var att spara pengar och resa till Paris. Men så träffade hon Cha, en landsman som arbetade som chaufför till en minister. Han var på väg till Stockholm och tyckte att hon skulle följa med.

– Vår första dejt var i en taxi, skrattar Woo-Bock Lee. Och jag följde med, tänkte att det är inte så långt till Paris från Stockholm.

Väl i Stockholm sökte hon till Konstfack och blev antagen omedelbart. Men hon ville inte ge upp sin dröm.

– Jag reste iväg och studerade konst i Paris ett halvår, men sedan återvände jag till Stockholm igen. Tänkte att jag kan återvända när jag vill.

Men Woo-Bock Lee blev kvar i Sverige. Hon gifte sig med Cha och de fick tre barn. I 40 år bodde de i Husby.

– Jag ville gifta mig och ha familj. Många konstnärer avstår från barn, men det ville inte jag.

När barnen var små arbetade Woo-Bock Lee som hemspråksl­ärare och tolk. Hon berättar med kärlek om åren i Husby, hur hela kvarterets barn lekte och grannarna kom från hela världen.

– Från början var det bara vi, en finsk familj och resten var svenskar. Sedan kom chilenarna, jugoslaver­na, irakierna och somalierna. Alla flyttade därifrån, bara vi blev kvar.

Men i år har paret Lee lämnat Husby för innerstan. Den omhuldade kolonilott­en är fortfarand­e länken till deras gamla områden.

– Jag hade ingen tanke på att flytta, trodde att jag skulle dö här. Men nu blev det annorlunda. Jag älskar den här platsen och det här landet.

Woo-Bock Lee har ställt ut sin konst över hela världen, och också tilldelats ett Grand Prix i Paper Art. Hennes man är den som bygger ramarna till hennes verk, eller monterar de ställninga­r i ståltråd som behövs för att verken ska lyfta.

– Ja, utan honom hade mitt arbete varit omöjligt. Han gör allt och har alltid stått bakom mig.

Den 8 oktober öppnar utställnin­gen ”40 år i Husby” i Husby konsthall.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PAPPER. Woo-Bock Lee tillverkar sina konstverk i papper. Hon använder boksidor i gamla böcker, gjorda av mullbärstr­ädets bark.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PAPPER. Woo-Bock Lee tillverkar sina konstverk i papper. Hon använder boksidor i gamla böcker, gjorda av mullbärstr­ädets bark.
 ??  ?? HUSBY. I fyra decennier bodde familjen Lee i Husby. I oktober ställer Woo-Bock Lee ut sina verk på Husby konsthall.
HUSBY. I fyra decennier bodde familjen Lee i Husby. I oktober ställer Woo-Bock Lee ut sina verk på Husby konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden