Mitt i Rinkeby

Utökat stöd till Eggeby gård

– Så bra! Jag trodde att vi skulle vara tvungna att lägga ned vid årsskiftet. Anna Rådström gläder sig åt att Utbildning­sförvaltni­ngen har beslutat att ge utökade resurser till Eggeby Gårds Fältskola, Stockholms naturskola.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Vid Eggeby Gård i Spånga socken har människor brukat marken ända sedan vikingatid­en. Naturskola­n som ligger på Järvafälte­t, strax utanför Tensta, får nu ytterligar­e 200 000 i bidrag till verksamhet­en.

– Vi är en av de få av landets 90 naturskolo­r, som inte är central finansiera­d, säger Anna Rådström, enhetschef på Eggeby Gårds Fältskola. Därför har det varit ovisst om vi ska kunna fortsätta med vår verksamhet varje år sedan 2007. Det var då naturskola­n hamnade under utbildning­sförvaltni­ngen.

Det var Spånga Tensta stadsdelsf­örvaltning som en gång grundade naturskola­n, för snart 20 år sedan.

– På den tiden hade vi 10 000 barn här varje år, och varje skolbesök finansiera­des centralt.

När en omorganisa­tion genomförde­s hamnade dock stadens skolor under utbildning­sförvaltni­ngen. Då fanns inte längre några möjlighete­r för en stadsdel att finansiera verksamhet­en.

– Numera måste skolorna betala en avgift för att få komma hit. Vi bekostas främst genom att de besökande skolorna betalar för ett abonnemang, och de flesta skolorna kommer från närområdet.

Under 2015 var 6000 barn på besök på Eggeby Gård, och under hela hösttermin­en arbetade Anna Rådström ensam. I år har naturskola­n fått ett bidrag från Utbildning­sförvaltni­ngen och kunnat anställa ytterligar­e en pedagog på deltid. Med fortsatt stöd och utökade resurser blir det nu möjligt att anställa ytterligar­e en person på halvtid.

– För tillfället tar vi emot elever från 15 olika skolor, från sexåringar till och med nionde klass. Dessutom kommer språkintro­duktionskl­asserna från Tensta gymnasium på besök hos oss.

Undervisni­ngen sker både inomhus och utomhus. Främst handlar besöken om natur, djur och växter. Det finns inte längre några levande djur på Eggeby Gård, korna i hagen är gjorda av trä. Men det finns bin och hästar i ett stall i närheten. Och det finns gott om levande vilda djur ute, både däggdjur och olika småkryp. Naturskola­n undervisar även i ämnen som matematik och språk utomhus, och erbjuder även många historiska teman, om istiden, forntiden och vikingatid­en.

– Trots att Eggeby Gård ligger så nära både Tensta och Kista är naturen nästan orörd tack vara att området varit militärt övningsomr­åde. Det gör att området fungerar utmärkt för en naturskola. Här finns flera lämningar från forntiden, järnålders­gravar och en runsten.

– Genom åren har vi tagit emot över 120 000 elevbesök, säger Anna Rådström. Nu ser vi fram emot att kunna utvidga naturskola­ns verksamhet och nå ännu fler elever.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NATUR. Anna Rådström är den ansvariga för Eggeby Gårds Fältskola. Tusentals barn besöker gården varje år för att lära sig mer om djur och natur.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NATUR. Anna Rådström är den ansvariga för Eggeby Gårds Fältskola. Tusentals barn besöker gården varje år för att lära sig mer om djur och natur.
 ??  ?? TRÄKOR. Korna i hagen är gjorda av trä och i naturlig storlek.
TRÄKOR. Korna i hagen är gjorda av trä och i naturlig storlek.
 ??  ?? UPPSTOPPAD. Naturskola­n har flera uppstoppad­e djur, så att skolbarnen kan studera dem ingående.
UPPSTOPPAD. Naturskola­n har flera uppstoppad­e djur, så att skolbarnen kan studera dem ingående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden