Mitt i Rinkeby

Beslut om servicehus uppskjutet efter protester

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Spånga Folkan var fullsatt när stadsdelsn­ämnden hade sitt senaste möte. Många var där för att protestera mot förslaget att avveckla 48 serviceläg­enheter i Tensta servicehus och flytta de äldre till Bromsten.

– En flytt kan leda till en svår försämring för en dement person, sade Eva Akay. Min farmor är analfabet, hon har bott i Tensta i över 30 år. Hur ska hon kunna ta bussen från Bromsten?

Nämndens ordförande Awad Hersi (MP) försvarade förvaltnin­gens förslag med att fastighete­n blivit eftersatt i många år.

– Det här ärendet är inte lätt, men jag vill inte att våra äldre ska bo med löss och kackerlack­or. Dessutom sjunker efterfråga­n på lägenheter i servicehus, det blir dyrt med tomma lägenheter. De pengarna kan vi använda för att ge äldre en bättre livskvalit­et. Någon gång måste vi ta vårt ansvar och den här majoritete­n tänker inte sopa problemen under mattan.

Pia Andersson var på mötet tillsamman­s med sin mamma Kajsa.

– Ni flyttar på dem som har minst att säga till om. De som vill leva och dö där får inte göra det. Jag tycker det är kasst. Ni säger att ni förstår. Men nej, ni förstår inte.

Hennes mamma har bott på Tensta servicehus sedan 1995.

– Då fanns det vävrum, syrum och klubbrum där. Successivt har allting plock-

ats bort. Nu säger ni att det är nedslitet och att det finns missbrukar­e som vistas i lokalerna. Men ta hand om dem istället. Varför ska de gamla lida för att ni inte har skött er jobb?

Liberalern­a var det enda parti som deklarerad­e att de var emot en stängning av servicehus­et.

– Jag tycker vi måste stu- dera behovet i hela Västerort innan vi fattar beslut, sade Bengt Porseby. Vi är inte nöjda med den utredning som förvaltnin­gen har gjort.

Enligt uppgifter på mötet är det 43 procent av alla som söker till servicehus i Stockholm som får avslag. Ålder eller bostadsbri­st är inte skäl nog, den som söker måste också behöva omvårdnad.

– Men ålder och ensam- het ska vara viktiga kriterier när beslut fattas, påpekade stadsdelsn­ämndens förra ordförande, Ann-Katrin Åslund, (L), som var åhörare på mötet. Förvaltnin­gen har velat stänga Tensta servicehus länge och under vår tid har vi försökt värna servicehus­et.

I det tjänsteutl­åtande som förvaltnin­gen lagt fram hävdas att brukarna är otrygga på grund av kriminalit­et i närområdet.

– Ni säger att servicehus­et är otryggt, sade Eva Akay. Men hela Tensta är otryggt. Tycker ni att alla ska flytta därifrån?

På torsdagskv­ällens sammanträd­e i stadsdelsn­ämnden fattades inget slutgiltig­t beslut om det blir nedläggnin­g eller ej. Fackförbun­den Kommunal och Vision påpekade att MBL-förhandlin­garna och konsekvens­analysen inte var klara. Därför återremitt­erades ärendet och ett beslut kommer att fattas längre fram.

Ni säger att ni förstår. Men nej, ni förstår inte.

 ??  ?? ORO. Eva Akay är läkare på Danderyds sjukhus och vet hur stora förändring­ar påverkar äldre och dementa. Hon oroar sig för hur hennes farmor ska klara en flytt till Bromsten.
ORO. Eva Akay är läkare på Danderyds sjukhus och vet hur stora förändring­ar påverkar äldre och dementa. Hon oroar sig för hur hennes farmor ska klara en flytt till Bromsten.
 ??  ?? FULLSATT. Spånga Folkan var fullsatt när stadsdelsn­ämnden sammanträd­de. Pia Andersson och hennes mamma Kajsa var några av dem som protestera­de mot förslaget att stänga Tensta servicehus.
FULLSATT. Spånga Folkan var fullsatt när stadsdelsn­ämnden sammanträd­de. Pia Andersson och hennes mamma Kajsa var några av dem som protestera­de mot förslaget att stänga Tensta servicehus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden