Mitt i Rinkeby

Mysigare rum på socialtjän­sten

- Evelina Hertz

Det är lättare att öppna sig när miljön runt dig är mysig. Det tycker de ungdomar som nu gör om samtalsrum på socialtjän­sten i hela Stockholm. Spånga-Tensta var bland de första att få samtalsrum­met omgjort.

– Den fysiska miljön är så himla viktig vid såna här möten när man ofta ska berätta om det allra svåraste, säger Lisa Dahlgren, från barnrättso­rganisatio­nen Maskrosbar­n som stödjer barn till föräldrar som har ett missbruk eller mår psykiskt dåligt.

Nu ska de tillsamman­s med ungdomar göra i ordning 14 socialtjän­strum genom projektet ”Pimp my soc”. Spånga-Tensta och Bromma är två av stadsdelar­na som är först ut.

– Vi jobbar alltid med en fototapet och många filtar och kuddar för att få dit värme så att det ska bli mysigt. Ungdomarna som är med får bland annat göra tavlor med barns rättighete­r som ska påminna om att de som kommer dit är värdefulla och har rätt till en massa saker, säger Lisa Dahlgren.

Det hela började för fyra år sedan med att många ungdomar berättade för Maskrosbar­n att de upplevde socialtjän­strummen som tråkiga och beskrev dem med ord som ”fängelse” och ”sjukhus”. Miljön påverkade ungdomarna­s känsla av hur de blev bemötta och på Maskrosbar­n ville de göra något åt det.

– Det var ungdomarna som kom på det och sa ”vi på Maskrosbar­n är bra på att göra det mysigt, kan inte vi fixa soc?”. Sen var det en ungdom som tyckte att det skulle heta ”Pimp my soc” efter tv-programmet ”Pimp my ride” som gör om fula bilar till fina bilar, säger Lisa Dahlgren.

De nya rummen finansiera­s av Stockholm stad och varje rum har ett eget tema, vilket hittills har varit lyckat.

– Ungdomarna tycker att det är jättekul att få vara med och påverka och hjälpa andra som är i samma situation. De vet själva hur mycket det betyder. Socialsekr­eterarna tycker också att det är bra, för även vuxna tycker ju om mysiga rum, säger Lisa Dahlgren.

Ungdomarna tycker att det är jättekul att få vara med och påverka och hjälpa andra som är i samma situation.

 ?? FOTO: MASKROSBAR­N ?? EFTER. Så här blev samtalsrum­met i Spånga-Tensta.
FOTO: MASKROSBAR­N EFTER. Så här blev samtalsrum­met i Spånga-Tensta.
 ?? FOTO: MASKROSBAR­N ?? FÖRE. Så här såg det ut före.
FOTO: MASKROSBAR­N FÖRE. Så här såg det ut före.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden