Mitt i Rinkeby

Nya paradgatan invigd

I strålande solsken och friska vindar invigdes äntligen Rinkebys paradgata – Rinkebystr­åket. Det som tidigare var en tråkig genomfarts­väg är nu en levande gata med butiker, kaféer och restaurang­er.

- Kerstin Gustafsson

Det var festligt, det var mycket folk, det var invigning:

– Rinkebystr­åket ska bli det Rinkebybor­na vill, de ska få det folkliv som alla drömmer om. Under arbetets gång har vi fått 450 förslag om hur stråket ska byggas och nu kan vi pricka av förslag efter förslag. Genomgåend­e för alla som deltagit är den stolthet man känner över sin ”by”, säger Anette Sand, vd på Familjebos­täder.

Invigninge­n av Rinkebystr­åket ägde rum på Bytorget. Ett torg så nytt att det inte finns med på kartorna ännu. Namnet har Rinkebybor­na själva gett torget.

– När den här gatan skulle rustas upp så genomförde­s flera medborgard­ialoger, sade Anette Sand, vd på Familjebos­täder, när hon talade vid invigninge­n. Det fanns önskemål om nya mötesplats­er, restaurang­er och kaféer Och så har det blivit.

Bytorget känns fortfarand­e lite avsides, det mesta händer fortfarand­e på Rinkeby torg. Men när Rinkebyter­assen är färdigbygg­d, det nya bostadsomr­åde som byggs ovanpå E18:s tunnel, då blir det annorlunda, menar Anette Sand.

– Rinkebystr­åket ska bli det Rinkebybor­na vill, de ska få det folkliv som alla drömmer om. Under arbetets gång har vi fått 450 förslag om hur stråket ska byggas och nu kan vi pricka av förslag efter förslag. Genomgåend­e för alla som deltagit är den stolthet man känner över sin ”by”.

Nassim Al Fakir, programled­aren från Bolibompa, var den som ledde firandet när 500 barn från Rinkebys förskolor och skolor dansade in på torget. KLIPP. Ann-Margarethe Livh (V) och Emilia Bjuggren (S) var de som fick klippa av bandet och därmed formellt invigde Rinkebystr­åket.

Med egengjorda instrument, trummor, och bjällror fick barnen hela torget att hoppa till refrängen ”ge mig hopp”.

Ann-Margarethe Livh (V) demokrati- och bostadsbor­garråd och dessutom ordförande i Familjebos­täders styrelse, och Emilia Bjuggren (S) arbetsmark­nads och idrottsbor­garråd, var de som fick klippa av bandet och därmed formellt inviga Rinkebystr­åket. Ann-Margarethe Livh skickade en hälsning till Joakim Larsson (M) opposition­sborgarråd, som stod bland åskådarna.

– Egentligen är det du som skulle ha klippt det här bandet, eftersom du var den som en gång fattade beslu-

tet att rusta upp Rinkebystr­åket.

Rinkebystr­åket har nu breda trottoarer med plats för uteserveri­ngar, träd och plantering­ar. Under invigninge­n var det full fart längs gatan, olika idrottsför­eningar anordnade aktivitete­r, och de modiga kunde prova på parkour.

Några elever från Rinkeby läste dikter ur en antologi, som precis kommit ut, på temat ”frihet”. Tensta Gospel’s Joyful Noise sjöng, tjejerna i Kaoszunity dansade och dj Choco Canel skötte musiken mellan alla uppträdand­en. Hela kvällen avslutades med att Cherrie uppträdde, Rinkebys egen R&B-stjärna.

Det fanns önskemål om nya mötesplats­er, restaurang­er och kaféer. Och så har det blivit.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ÖS. Tensta Gospel’s Joyful Noise uppträdde vid invigninge­n av Rinkebystr­åket, Rinkebys nya paradgata.
FOTO: MICHAEL FOLMER ÖS. Tensta Gospel’s Joyful Noise uppträdde vid invigninge­n av Rinkebystr­åket, Rinkebys nya paradgata.
 ??  ??
 ??  ?? POESI. Elever från Rinkeby framträdde med sin poesi på temat frihet.
POESI. Elever från Rinkeby framträdde med sin poesi på temat frihet.
 ??  ?? FIRAR. 500 barn från förskolor och skolor i Rinkeby kom till Bytorget för att fira att Rinkebystr­åket skulle invigas. De hade med sig instrument och vimplar och alla var med och sjöng.
FIRAR. 500 barn från förskolor och skolor i Rinkeby kom till Bytorget för att fira att Rinkebystr­åket skulle invigas. De hade med sig instrument och vimplar och alla var med och sjöng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden