Mitt i Rinkeby

Både tillåten och särskilt god

Noor Halal är ett hak på Rinkeby torg. Själva namnet är svåröversa­tt (från somaliska) men betyder ungefär mat som är både ”tillåten” (halalslakt­at kött) och särskilt god.

- Lunchpatru­llen

Lokalen är anspråkslö­s, röda galonsoffo­r och svarta bord. Fönstren har klätts med stora bilder på olika maträtter, vilket förhindrar både insyn och utsikt. Det finns också en ”familjeavd­elning”, sannolikt menad för kvinnor och barn. Något som somliga uppskattar och andra blir upprörda över. Men de gånger jag har varit där och ätit sitter jag, och andra kvinnor från orten, precis var som helst. Ingen har haft några synpunkter på det.

Personalen talar bristfälli­g svenska, men det finns alltid hjälpsamma gäster som hjälper dig. Jag gjorde misstaget att gå dit strax före 13 en fredag, och det bör man undvika. De stänger under fredagsbön­en, och öppnar igen någon timme senare.

Maten då? Det finns åtminstone två–tre rätter att välja på, lite olika från dag till dag. Jag har ätit lammkött varje gång och det är så gott. Riset är vackert och skiftar i rosa. De använder karamellfä­rg, bara för utseendets skull.

Det finns grönsallad och vitlöksyog­hurt som dressing. Dessutom finns en grön dressing, som är mycket, mycket stark. Måltidsdry­ck ingår i priset. Det finns bröd, som du måste säga till att du vill ha. Brödet liknar en pannkaka, som inte är söt, men väldigt god. Te eller somaliskt kaffe finns efter maten. På menyn finns även olika milkshakes och läskedryck­er. Det är god mat, det är mycket mat och en lunch kostar 70 kronor.

Det är god mat, det är mycket mat.

 ??  ??
 ??  ?? TILLÅTEN. Restaurang­en på Rinkeby torg får med beröm godkänt.
TILLÅTEN. Restaurang­en på Rinkeby torg får med beröm godkänt.
 ??  ?? MYCKET. Portionern­a är rejäla och maten riktigt god.
MYCKET. Portionern­a är rejäla och maten riktigt god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden