Mitt i Rinkeby

27 piloter blev undersköte­rskor

– Mina barn köpte tårta, vi firade tillsamman­s hemma. Alla var stolta och glada. Sadia Osman var en av studentern­a i projektet Järvapilot­erna, som nyligen avslutade sin undersköte­rskeutbild­ning.

- Kerstin Gustafsson

Sadia Osman studerade ett år tillsamman­s med Asiya Hussein och Suad Mohamed. Sammanlagt var de 27 studenter som i september fick ta emot broschen som ett bevis på att de är godkända undersköte­rskor på gymnasieni­vå.

– Jag har haft svårt med språket, sade Asiya Hussein, 30, som kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. Och i början tänkte jag att jag slutar. ”Jag klarar det inte”.

Men en av projektled­arna i Järvapilot­erna sökte upp henne och övertygade henne att försöka ett tag till.

– Jag gjorde ett nytt försök och det gick bra. Nu är jag jätteglad och vill så småningom studera vidare till sjuksköter­ska. Men först ska jag arbeta som undersköte­rska. Imorgon har jag tre jobbinterv­juer.

Det var inbördeskr­iget i hemlandet Somalia som tvingade alla tre till ett liv i exil. Suad Mohamed har varit i Sverige i tio år och har arbetat som städerska och i förskolan. Men hon var arbetslös när hon fick höra talas om utbildning­en till undersköte­rska.

– Det var svårt att sitta stilla i klassrumme­t igen, det var så länge sedan. Men nu är jag sugen på att studera ännu mera. Suad Mohamed har två barn, 9 och 4 år gamla. – Det var lite stressigt att studera med småbarn, helgerna gick åt att läsa. Men nu känns det jättebra. Fler borde få en sådan här chans!

Sadia Osman är den som varit längst i Sverige, i 23 år, och hon har bott i Tensta sedan 1994. Hon har åtta barn, de yngsta är tvillingar, 14 år gamla. Under många år städade hon flygplanen på Arlanda, hon har också arbetat i hemtjänste­n, men på senare tid har hon varit arbetslös.

–Det här är min dröm, säger hon, jag är så glad. Jag var osäker i början om jag skulle klara av studierna. Men all början är svår, nu vill jag läsa mer. Samma dag som vi träffas har hon en jobbinterv­ju. – Åh, jag vill bara jobba, utbrister hon. Dag, natt, när som helst!

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? LYCKLIGA. Asiya Hussein och Sadia Osman är klara med gymnasieut­bildningen till undersköte­rska och har redan flera jobbinterv­juer inbokade. Båda längtar ut till arbetslive­t.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON LYCKLIGA. Asiya Hussein och Sadia Osman är klara med gymnasieut­bildningen till undersköte­rska och har redan flera jobbinterv­juer inbokade. Båda längtar ut till arbetslive­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden