Mitt i Rinkeby

Från utanförska­p till arbete

- Kerstin Gustafsson

Jag vet inget annat projekt som nått samma resultat.

Järvapilot­erna är en modell som Jobbtorg Stockholm utvecklat i partnerska­p med Arbetsförm­edlingen, stadsdelsf­örvaltning­ar och arbetsgiva­re. Projektet vänder sig till personer som länge har levt i utanförska­p eller som är relativt nyanlända.

Tyngdpunkt­en för utbildning­en ligger i att utveckla språkkompe­tens parallellt med en yrkeskompe­tens inom ett aktuellt bristyrke. Ambitionen är att alla efter avslutat projekt ska ha en arbetsinko­mst.

I pilotutbil­dningen har 27 personer blivit godkända undersköte­rskor på gymnasieni­vå. Många av dem har redan skrivit anställnin­gsavtal och arbetsgiva­rna har väntat på att de ska bli färdiga med sin utbildning för att påbörja sina anställnin­gar.

Utbildning­en till undersköte­rska är i vanliga fall två år, men i projektet läser de mer intensivt, på dubbel fart. Alla läser 1350 poäng, vilket skollagen kräver för att någon ska få kalla sig undersköte­rska.

Först läser eleverna 12 veckor yrkessvens­ka för att nå gymnasieni­vå. En vårdlärare och en svenskalär­are undervisar parallellt.

– Utveckling­en har varit enorm, säger Niklas Andersson, en av projektled­arna. Jag vet inget annat projekt som nått samma resultat.

Av första kullen på 28 elever klarade 27 av gymnasieut­bildning till undersköte­rska. Det stora flertalet är kvinnor, bara tre är män, och de kommer från olika delar av världen.

– Vi har ännu en pilotutbil­dning till undersköte­rska igång nu, säger Margareta Sabuk, enhetschef på Jobbtorg Stockholm i Kista. Dessutom har vi två piloter till, en till kock en inom lokalvård och service. Vi har en bra modell och vi kommer absolut att fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden