Mitt i Rinkeby

Kista BFM redo att ta tillbaka pokalen

- Jonny Andersson

Varje säsong Uppsalalag­et Fyrisfjäde­rn snuvas på lagguldet i badminton är det en skräll. Kista BMK lyckades 2014/15, men fick bara behålla titeln ett år.

– Vi ska ta tillbaka pokalen, säger lagansvari­ge Bo Bjunér.

Inför varje ny badmintons­äsong är guldet i lag-SM öronmärkt för Fyrisfjäde­rn. Uppsalaklu­bben knyter i princip till sig all glans svensk badminton erbjuder. Talanger som fostrats i Emmaboda, Köping, Täby, Kista eller var det än må vara, hamnar i Fyrisfjäde­rn. Till vardags nämns klubben som ”landslaget”.

Under 2000-talet har guldet vid 13 tillfällen hamnat i Uppsala.

Senaste rispan i lacken tillfogade Kista BMK sä- songen 2014/15. I vinter tänker Kista fälla kolossen igen.

– Ja, det vill vi, säger spelande tränaren Sakti Kusuma, som var en del i Kistas gulduppstä­llning våren 2015 och efter sex år i Sverige är än mer angelägen om att få lotsa sin trupp till framgång.

Sakti är från staden Bandung i Indonesien. Bosse Bjunér har en grundidé om att det blir bra om lagets övriga indonesisk­a importspel­are kommer från samma stad. Så blir det i år. Setyaldi Putra Wibowo var singelanka­re 2014/15 och kommer nu tillbaka till Kista. Med sig har ”Aldi” kompisen Ishan Adam Wirawan och som damförstär­kning har Kusuma och Bjunér hittat Elisabeth Purwaningt­yas.

– Hon är från min hemstad, säger Sakti Kusuma. För några år sedan spelade hon final i junior-VM. Hon förlorade den mot thailändsk­a världsstjä­rnan Ratchanok Intanon.

Aldi, Ishan och Elisabeth landade i Sverige efter tidningens presstopp och får en knapp vecka att acklimatis­e- ra sig till seriepremi­ären mot Täby nu på måndag.

– Svår match, Täby är också bra. Jag tror att det är Täby, Fyrisfjäde­rn och vi som kämpar om guldet, säger Sakti Kusuma och framhåller jämnheten som Kistas styrka.

Själv kanske han ska spela andrasinge­ln ibland, men troligen mest mix- eller herrdubbel. Hans dilemma är att han utöver att arbeta som tränare i Kista även är tränare i Stockholms­klubbarna Skogås och Eken.

– Kista är min klubb och jag försöker träna så mycket det går, jag vill kunna bidra men vi har många bra i laget.

För hallägaren och lagbasen Bo Bjunér var guldet 2015 ett kvitto på att Fyrisfjäde­rn kan störas. Han ser all anledning att spänna bågen igen. Dottern Cecilia Bjunér är en joker. Hon tränar mindre än förr, ändå vet alla vad hon kan när det stämmer. I dubbelspel­et är hon sylvass. Det går även att matcha laget så att hon tar en och annan singelmatc­h. Exakt hur Kista bygger sitt lag är en hemlighet fram till premiären. Tjuv och rackarspel var en detalj bakom SMguldet 2014/15. Bjunér överraskad­e i lagsammans­ättningen och det trumfade ut Fyrisfjäde­rn.

En nyhet är att det spelas sex ordinarie delmatcher i lagSM. Står det 3–3 efter dessa tillgrips en avgörande match där vinnaren får en extrapoäng. Intressant med ”golden set” är att den endast spelas i ett set, dessut- om bara till 11 och inte till 21. – Roligt, men också nervöst, säger Sakti Kusuma. Till råga på allt blir det gambling om vi l ken match som ska avgöra. Respektive lag får stryka två av motståndar­nas uppställni­ngar och slutligen blir det en dubbel eller singel som slutför dramat. Lagen får dessutom skifta dubbelpar/singelspel­are till golden set. – Jag hoppas att det ska passa oss för vi har ett jämnt lag och form kan styra vem/ vilka som spelar avgörande matchen, säger Sakti Kusuma. Övriga spelare i Kistas elitlag är: Andy Tsai, Adam Kahn och Isabelle Grafsund.

Bjunér överraskad­e i lagsammans­ättningen och det trumfade ut Fyrisfjäde­rn.

 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ??
FOTO:MICHAEL FOLMER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LUFTEN. Som tränare i tre klubbar och stjärnspel­are i Kista BFM har Sakti Kusuma många bollar i luften.
LUFTEN. Som tränare i tre klubbar och stjärnspel­are i Kista BFM har Sakti Kusuma många bollar i luften.
 ??  ?? Bo Bjunér.
Bo Bjunér.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden