Mitt i Rinkeby

Inredning för enklare vardag

Det är dags att se ditt hem med kritiska ögon. Vad funkar, vad funkar inte och vad kan du göra för att förändra?

- Erika Lindén Jansson

Hur många av dina prylar står oanvända? Och hur ofta letar du efter de sakerna du faktiskt använder? Vi lever i ett överflöd av prylar och ofta köper vi sådant vi redan har bara för att vi saknar koll på vad vi äger. Genom att skapa ett bättre flöde skapar du en lättare vardag, och minskar stressen i ditt liv.

Tumregeln är att om du inte har en översikt så behöver utrymmet gås igenom. Rensa ut det som ska slängas, skänk det som går och släng resten. De prylar du inte behöver så ofta finns det nämligen ingen anledning att hålla nära.

Samla alla skattepapp­er, barnens betyg, kattens försäkring och liknande i märkta boxar, som sedan staplas i en hylla eller liknande, gärna bakom stängda dörrar. Att plöja genom 2013 års deklaratio­n varje gång du letar efter telefonräk­ningen blir lätt tröttsamt, både för deklaratio­nen och dig.

Ofta har vi en så klart bild över hur vardagsrum, kök, sovrum och så vidare ska se ut att vi missar i funktional­itet. Kanske är det inte optimalt att ha en stor hörnsoffa när ni knappt sitter framför tvn? Känner ni ganska ofta, när du nu tänker på det, att ni skulle behöva ett större köksbord? Tänk efter hur dina och din familjs eller vänners beteendemö­nster ser ut – och ändra sedan rummet efter det, i största möjliga grad. Ett vardagsrum där tv:n står i centrum är kanske daterat, när du och dina rumskompis­ar sitter i fyra olika hörn med varsin skärm? Kanske hade det varit smart att flytta in en extrasäng i sovrummet när barnen ockuperar sängen? Våga tänk utanför boxen!

Vardagen är i allra högsta grad levande och föränderli­g, och även om vi ibland tror att den passerar obemärkt förbi så sätter den definitivt sina spår. Ofta är det våra egna, omedvetna, krav som gör att vardagen ibland känns så evinnerlig­t svår och långdragen.

Bygg ett hem som är designat för att följa dig och din familj genom livet, istället för att skapa ett hem som ständigt kräver plockade, fejande och skakande. När du har rensat bort pallarna som du alltid slår tårna i, mattan som drar till sig fläckar och bordet som du varje dag måste kasa dig förbi kan du istället börja förbättra hemmet.

Tjocka mattor vid sängen, schäslonge­r att slumra i, hemliga fack i matbordet som sparar pysslet under middagen och utdragbara soffor är bara några förslag.

Lycka till!

 ??  ??
 ?? FOTO: IKEA ?? PLATS. En våningssän­g i vardagsrum­met ger barnen en egen plats (och de vuxna också).
FOTO: IKEA PLATS. En våningssän­g i vardagsrum­met ger barnen en egen plats (och de vuxna också).
 ?? FOTO: IKEA ?? GÖM UNDAN. Förvara extratäcke­t under sängen.
FOTO: IKEA GÖM UNDAN. Förvara extratäcke­t under sängen.
 ?? FOTO: IKEA ?? URVAL. Det kanske är svårt att hålla hela garderoben såhär snygg, men häng ut dina favoritpla­gg så slipper du leta i morgonstre­ssen.
FOTO: IKEA URVAL. Det kanske är svårt att hålla hela garderoben såhär snygg, men häng ut dina favoritpla­gg så slipper du leta i morgonstre­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden