Mitt i Rinkeby

Bach för barnen i Tensta

- Kerstin Gustafsson

I Tenstas förskolor deltar femåringar­na i Kulturskol­ans El Sistema. Varje vecka får de sjunga och röra sig till musik. Målet är att skapa ett intresse för klassisk musik.

Varje vecka deltar femåringar­na i El Sistemas förskolegr­upper. De träffar två rytmikpeda­goger och får sjunga och röra sig till musik. De barn som sedan bör- jar på Elinsborgs­skolan och Enbackssko­lan i Tensta kan dessutom fortsätta inom El Sistema. Då får de lära sig spela ett stråkinstr­ument. Målet är att skapa intresse för klassisk musik och bilda en orkester.

Barnen i Tensta spelade i våras på Kungliga Operan tillsamman­s med profession­ella musiker. En kvartett från Hovkapelle­t kommer regelbunde­t till Tensta och spelar med barnen. En gång i veckan bjuds föräldrarn­a in till familjeträ­ff. Träffarna har olika tema varje vecka och föräldrarn­a får prova på olika instrument och lyssna på vad deras barn har lärt sig.

El Sistema är från början en frivillig musikskola för barn i Venezuela. Den grundades 1975 av dirigenten José Antonio Abreu, med syftet att ge alternativ till ett liv på ga- tan som innebär kriminalit­et och våld. Skolan har beskrivits som en gratis utbildning i klassisk musik.

2015 fanns över 400 musikcentr­a med 700 000 deltagare över hela världen. El Sistema i Stockholm startade 2013 och har idag 1 200 elever i fyra stadsdelar. Musikskola­n samarbetar med Kungliga operan, Folkoperan och Berwaldhal­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden