Mitt i Rinkeby

HAMZA BOUGAMZA TILLBAKA I RINGEN

- Jonny Andersson

Efter fem månaders väntan ska Hamza Bougamza upp i ringen igen och plötsligt kan det bli två fajter samma kväll.

– Ibland har jag frågat mig om det är värt att träna, träna och träna. Vara så trött att man kommer hem och lägger sig i fosterstäl­lning och ändå inte få gå matcher.

Den 4

juni debuterade Hamza Bougamza som MMAproffs. Han vann, men sedan dess har han bara tränat.

– Jag har varit i form och redo varje dag. Om någon erbjudit mig en match inom 24 timmar hade jag varit redo. Men det är så mycket som ska klaffa. Man ska hitta rätt motståndar­e, rätt typ av match och det ekonomiska ska stämma. Som amatör i thaiboxnin­g gick jag en match i månaden, snittet var i alla fall tio på ett år.

Bilden av

den förtvivlad­e matadoren, i berättelse­n om tjuren Ferdinand, dyker upp när Rinkebyson­en Hamza i varje stavelse tydliggör hur frustreran­de det varit att inte få tävla. Han har varit så frustrerad att proffslive­ts krassa verklighet lett till funderinga­r på att återvända till skolbänken.

– Klart att jag undrar hur det skulle vara att leva ett normalt liv. Ibland har jag frågat mig om det är värt att träna, träna och träna. Vara så trött att man kommer hem och lägger sig i fosterstäl­lning och ändå inte få gå matcher. Det är känslan inför och i en match som man vill ha. Utan matcher har jag varit lite ledsen.

På fredag 25 november är det dags för Rumble of the Kings i Annexet, Globen. Som en del i galan ska fyra man göra upp om WMC:s Europatite­l i thaiboxnin­g. Semifinale­rna avgörs tidigt under galan, ett par timmar senare möts segrarna om titeln. Beaktat att Hamza varit utan match i drygt fem månader, verkar det galet att han nu kan få gå två. Samma kväll. Dock avgörs semifinale­rna bara i tre ronder och armbågar är otillåtet. I finalen finns inga restriktio­ner.

– Det

gäller att vara smart i semifinale­n och jag är en smart fighter. Självklart vill jag vinna, men det handlar även om att kunna gå finalen utan att få med sig någon skada från semifinale­n. Därför kör jag mycket sådant här, säger han och laddar iväg en slagserie på fyra slag rätt ut i luften.

– Nu känner jag såklart att det varit värt allt slit. Jag är jättepeppa­d.

Som dubbel världsmäst­are i thaiboxnin­g är det en fördel att hans ringrost ska bort i just den discipline­n och inte i MMA. I MMA är han ännu ett oskrivet blad.

”Lätt och formunderh­ål- lande”, är hans beskrivnin­g av dagens träning nere på Allstars i Vasastan. Han har legat i rejält i några veckor, nu bygger han tajming med teknik, detaljer och kondition. Lätt träning är ändå en sanning med modifikati­on. Svetten porlar från pannan, på tränaren Adi Drammeh, redan efter en kvarts intensiva slag- och sparkserie­r. Varje gång Hamza attackerar tvingas Adi spänna varje musklerna för att stå emot. När vänsterspa­rken bombar in mot den pad Adi håller utmed sitt högerlår och höft, är det nästan så att han lättar från golvet.

Och Adi väger ändå en hel del mer än adepten.

– Vänsterspa­rken är hans vapen, säger Adi och intygar att det är tufft att ta emot smällarna han manar Hamza att utföra.

Hans motståndar­e i semifinal är Daniel Terry, en erfaren britt.

– Normalt tar det mig en minut att känna av vilken typ av fajter motståndar­en är. Då väljer jag taktik och det ska fungera den här gången också. Om han har studerat mig har han inget för det, jag anpassar min stil och taktik efter honom.

Som ofta

inom kampsport är entrén spektakulä­r. Hamza Bougamza ska äntra ringen med Yasin Byn–Jaffar Byn vid sin sida.

– Dom är grymma och ska rappa live när jag kliver in i arenan. Det blir skithäftig­t, säger Hamza Bougamza och går med en fajters självsäkra gungiga steg mot träningspa­ssets del 2 – löpbandet.

Nu känner jag såklart att det varit värt allt slit. Jag är jättepeppa­d.

 ??  ??
 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? EM-TITEL. Thaiboxnin­g Hamza Bougamza har en fruktad vänsterspa­rk i sin arsenal. På fredag fajtas han om EM-titeln och den kan bli ett segervapen.
FOTO:MICHAEL FOLMER EM-TITEL. Thaiboxnin­g Hamza Bougamza har en fruktad vänsterspa­rk i sin arsenal. På fredag fajtas han om EM-titeln och den kan bli ett segervapen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden