Mitt i Rinkeby

Politisk poesi på konsthalle­ns väggar

Babi Badalov skriver poesi på väggarna, han blandar bilder och bokstäver från olika alfabet i ett stort politiskt collage. Hans utställnin­g Partisanis­m på Tensta konsthall ingår i höstens satsning på temat migration, rotlöshet och militarise­ring.

- Kerstin Gustafsson

Babi Badalov kommer ursprungli­gen från Azerbajdzj­an, är utbildad på konstakade­min i S:t Petersburg, men bor sedan flera år i Paris. – Kultur är vår ”power”, en universell kraft, som kan bygga broar mellan kulturer och folk, och mellan historien och framtiden.

Badalov skriver, eller målar, kyrilliska och latinska bokstäver, bildar nya ord som får nya betydelser. Ord som discrimiNA­TION och YouMAN och ”Je suis hy bread”, målar han i snirkliga, svarta bokstäver på de vita väggarna. Det kan verka lekfullt, och är väl det också, men det finns ett allvar i det han skriver. Det handlar om livet på flykt och känslan av att betvinga ett nytt språk. Han talar av egen erfarenhet, han reste under flera år runt i USA och Europa, i perioder utan papper i ordning.

– Jag försöker visa hur jag blir en del av Frankrike, och nu en del av Sverige, hur olika länder och kulturer går i varandra. Jag använder mig av ornament, det är en tradition som kommer från min kultur, samtidigt som jag använder ett modernt språk.

Hans konst är ett slags språkliga efterforsk­ningar om hur svårt det kan vara att ta sig igenom språkets barriärer.

– Fransmänne­n är svåra, så fort de märker att du inte är fransman så betraktar de dig med andra ögon. Från ovan.

Babi Badalov använder klistermär­ken, affischer, tidningskl­ipp från olika länder och även från Sverige, i sin konst. En affisch, som brukar hänga utanför tunnelbana­n i Tensta, som uppmanar till revolt mot polisen, finns med. Men även Eva Dahlgren skymtar på väggen och komikern Anders Janssons glada nuna finns med på ett hörn.

Under den tid han färdigstäl­lde sin utställnin­g bodde Badalov i Tensta. Något som verkade ha gjort intryck på honom.

– Tensta liknar de förorter som byggdes i Sovjetunio­nen, säger han. Man sover bara här.

Hans konst är ett slags språkliga efterforsk­ningar om hur svårt det kan vara att ta sig igenom språkets barriärer.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POESI. Babi Badalov arbetar med olika stilar, olika alfabet och språk. Han bildar nya ord, för att visa på svårighete­rna att leva i exil och inte kunna använda sitt modersmål.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POESI. Babi Badalov arbetar med olika stilar, olika alfabet och språk. Han bildar nya ord, för att visa på svårighete­rna att leva i exil och inte kunna använda sitt modersmål.
 ??  ?? TITTAR FRAM. Och bland alla affischer, från världens alla hörn, tittar plötsligt komikern Anders Jansson fram.
TITTAR FRAM. Och bland alla affischer, från världens alla hörn, tittar plötsligt komikern Anders Jansson fram.
 ??  ?? PARTISANIS­M. Babi Badalov använder affischer, klistermär­ken och flygblad från olika länder när han utför sin väggkonst.
PARTISANIS­M. Babi Badalov använder affischer, klistermär­ken och flygblad från olika länder när han utför sin väggkonst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden