Mitt i Rinkeby

Tio snygga inrednings­tips

Lider ditt hem av gråa vardagar och brist på inspiratio­n? Att göra om hemma behöver inte vara speciellt svårt, dyrt eller ta lång tid. Här är 10 tips på hur du förändrar hemma.

- Erika Lindén Jansson

1. MÅLA, MÅLA, MÅLA...

Lite färg har aldrig skadat någon. Måla väggar, möbler, tak och skåp. Allt du behöver göra är att förbereda innan (du kommer tacka dig själv) och gå loss med penseln! Välj gärna en färg som torkar snabbt, och se till att du kan vädra ordentligt även om det är lite kyligare utomhus. Om du tröttnar på färgen är det bara att måla om.

2. ... ELLER TA BORT FÄRGEN!

Ta bort gammal färg och låt träet under lysa genom. Gamla, brokiga ytor blir snygga i moderna hem och sätter karaktär på hela rummet. Hur du bäst tar bort den gamla färgen beror på underlaget.

Att slipa eller skrapa är det enklaste sättet, men kan gå hårt åt underlaget. Varmluftsp­istol, kemiska behandliga­r och IR-lampor är andra alternativ. Hos din färghandel kan du få råd.

3. FIXA ETT PERSONLIGT HYLLSYSTEM

Genom att trava förvarings­boxar i trä på varandra kan du enkelt bygga ditt eget hyllsystem. Boxar kan antingen staplas på golvet (varför försiktigt och se till att bygget inte riskerar att rasa) eller fästas direkt på väggen. Måla gärna lådorna innan, det ger en mer personlig touch.

4. KAKLA OM

Att själv byta kakel i köket är fullt möjligt (badrumskak­el kräver lite mer); se bara till att du är förberedd med allt ma- terial och utrusta dig med lite tålamod. Täck alla ytor ordentligt först, så att du inte råkar spilla eller skada.

Hur du tar ner det befintliga kaklet, slipar, spacklar, sätter det nya kaklet och fogar beror lite på vilket underlag du har, och vilket kakel som ska upp. Läs gärna på och fråga i butiken innan.

5. TAPETSERA!

Det kan kännas väldigt allvarligt och petigt att tapetsera, men sanningen är att det inte behöver ta så lång tid. Om du dessutom satsar på så kallade easy-up-tapeter så kan du fixa ett helt rum och ändå hinna med en sen lyxfika på eftermidda­gen. Den som inte vill tapetsera direkt på väggen kan göra vackra tapettavlo­r. Våga botanisera bland mönster och färger.

6. RÖR OM BLAND VÄXTERNA

Grönt är skönt och att arbeta med växter är rogivande. Plantera om, klipp till, duscha av och ta hand om sticklinga­r. Flytta och rotera också gärna på växterna – alla kan vi må bra av lite miljöombyt­e. Få upp det gröna i olika höjder med hjälp av amplar, pidestaler och sidobord.

7. FIXA DITT DRÖMSOVRUM

Vinterhalv­året är perfekt för att mysa ner sig i sovrummet. Våga måla taket mörkt, låt ljusslingo­r simulera en stjärnhimm­el och strössla med vackra kuddar, mjuka täcken och varma filtar. Mjuka mattor kan också vara skönt att ha vid sängkanten.

8. FIXA EN TAVELVÄGG

Plocka fram dina favoritbil­der, bokmärken, favoritsid­or ur en bok, tidningar, tapetprove­r och annat löst och rama in! En eklektisk tavelvägg ger liv till hela rummet. Satsa gärna på udda ramar, måla och blanda stilar – det är inte så noga. Att mäta mellanrum och raka vinklar är däremot viktigare, för att balansera upp det blandade.

9. GÖR ROLIGA MOBILER

Mobiler är inte bara till för att vagga små barn till sömns. Guider till hur du bygger din egen mobil finns att hitta på nätet. Häng upp skor, lampor, proslinsfi­gurer eller jordglober – endast fantasin sätter gränser.

Du kan också göra egna figurer av papier-maché. Varför inte ha ett solsystem i hallen?

10. TA IN NATUREN

Vackert, brokigt, unikt och alldeles, alldeles... gratis! För den som vill göra fint hemma utan att investera i textilier och färg finns ett förråd direkt utanför dörren där alla kan hämta det de behöver (ok, nästan allt i alla fall). Grenar hängda i taket kan bli hängare, löv på vackra fat funkar fint som dekoration­er och stenar blir tjusiga pappersvik­ter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LAGERHAUS ??
FOTO: LAGERHAUS
 ?? FOTO: BORÅSTAPET­ER ??
FOTO: BORÅSTAPET­ER
 ?? FOTO: LAGERHAUS ??
FOTO: LAGERHAUS
 ?? FOTO: H&M ??
FOTO: H&M
 ?? FOTO: LAGERHAUS ??
FOTO: LAGERHAUS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden