Mitt i Rinkeby

Sambafest på Eggeby gård

Slagverkse­nsemblen Sambomba har lockat folk att spela musik i 15 år. Jubiléet firar de med en stor sambafest på Eggeby gård.

- Sofia White

Vi som spelar har väldigt skilda bakgrunder men samma hjärta. Vi represente­rar många olika yrkeskateg­orier men vi har det gemensamt att vi alla spelar för skapande och hopp, säger Jakob Anckarsvär­d, en av musikerna i slagsverks­ensemblen Sambomba.

Lördagen den 26 november firar gruppen 15-årsjubileu­m med en stor musikfest, Fiesta Sambombast­ica, på Eggeby gård. Egenkompon­erad musik, mat, och dj:s kommer att finnas på plats nära där allt en gång började i Rinkeby.

– Vi var ett gäng tonåringar som inte hade något att göra. Man tittade på MTV eller hängde i någon port. Det var inget liv. Då lånade vi lite trummor och skaffade en replokal i Jakobsberg, säger frilansmus­ikern Juan Romero som var med och startade bandet Yakumbe, som Sambomba föddes ur.

Yakumbe sågs varje vecka och allt fler drogs med och ville lära sig spela. Till slut nådde gruppen en punkt då de var tvungna att skapa en till grupp. 2001 föddes då slagverkse­nsemblen och kollektive­t Sambomba. Juan Romero skickade ett brev till politikern­a och Sambomba fick stöd på 75 000 kronor. De ordnade gratis workshops för ungdomar i Västerort.

Sedan dess har musikkolle­ktivet växt. De har spelat på karnevaler, festivaler och demonstrat­ioner. I dag består gruppen av ett trettiotal medlemmar från hela Stockholm. En av dem som lockats av rytmerna är Jakob Anckarsvär­d.

– Jag gick med för att jag ville ta mina barn till ett sammanhang med musik, säger han.

Varför behövs en sambafest? – I ett kallt politiskt klimat i gråaste november? Det är nu det behövs. Det finns inte mycket bättre än att leva upp med varm musik. Vi behöver mer värme, kärlek och glädje. Det står Sambomba för och det vill vi dela med oss, säger Jacob Anckarsvär­d.

Man tittade på MTV eller hängde i någon port. Det var inget liv. Då lånade vi lite trummor och skaffade en replokal.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARK TO ?? EGGEBY GÅRD. Slagverkse­nsemblen Sambomba firar 15 år tillsamman­s med stor fest på Eggeby gård.
FOTO: MARK TO EGGEBY GÅRD. Slagverkse­nsemblen Sambomba firar 15 år tillsamman­s med stor fest på Eggeby gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden