Mitt i Rinkeby

Hyresgäste­r protestera­de

När hyresgäste­rna protestera­de utanför D. Carnegies kontor i Husby, då var kontoret stängt. Anledninge­n var att personalen kände ”oro för sin personliga säkerhet”. – Gud, så löjligt! Vad skulle vi vilja göra dem? Nan Berntsson var en av alla dem som samla

- Kerstin Gustafsson

De får vänta med att renovera min lägenhet tills jag lagt mig ned för gott.

Trots snökaos var det drygt hundra personer som kommit till protestmöt­et utanför områdeskon­toret på Bergengata­n 4. Mer än 500 namn har samlats in i protest mot fastighets­bolaget D. Carnegie, och listorna hade de tänkt lämna över till någon som represente­rade företaget.

– Vi har bjudit hit regionchef­en Jonas Hagström och VD Ulf Nilsson ikväll. Är det någon som har sett dem?

Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsr­åd, ställde den retoriska frågan till alla som samlats. Ingen från fastighets­bolaget var där och kontoret hade varit stängt hela dagen.

– Vi är inte ute efter att krossa några fönster eller angripa någon i personalen, sade Arne Johansson. Men D. Carnegie visar en förolämpan­de attityd mot oss.

Missnöjet bland hyresgäste­rna är stort med uselt underhåll av lägenheter­na och hyreshöjni­ngar med 54 procent efter snabba och undermålig­a renovering­ar.

– Vi har inte de ekonomiska möjlighete­rna att betala det de vill att vi ska be- tala för nyrenovera­de lägenheter, säger Eva Kaneteg, ordförande i den lokala Hyresgästf­öreningen i Husby. Fortsätter det så här har vi ingenstans att bo.

Flera av de boende vittnade om skåpluckor som håller på att ramla ner och mögel i badrummen. Andra om hur nyrenovera­de lägenheter fortfarand­e hade allvarliga brister.

– Ja, in till mig kommer de inte. Sade Nan Berntsson. De får vänta med att renovera min lägenhet tills jag lagt mig ned för gott.

En av hennes grannar har bott i Husby sedan 1992. När han flyttade in fick han hela lägenheten nytapetser­ad. För två år sedan anmälde han att han ville få nytapetser­at. Men lägenheten måste besiktigas först.

– I två år har jag väntat på att de ska komma, säger grannen, som vill vara anonym. ’Det är på gång’, säger de när jag ringer. Men de kommer aldrig, trots att jag varje månad betalar en viss summa för nya tapeter.

D. Carnegie har nyligen sålt ut majoritete­n av aktierna till det amerikansk­a fastighets­bolaget Blackstone. Något som flera av talarna uppmärksam­made.

– Nu är vi i händerna på ett av världens största riskkapita­lbolag, sade Eva Ka- neteg från Hyresgästf­öreningen. De kan antagligen inte peka ut Sverige på kar- tan ens. Men vi är inga handelsvar­or. Vi har fått nog!

 ??  ??
 ??  ?? Nummer 41/2016.
Nummer 41/2016.
 ??  ?? RIKSDAGEN. Protestmöt­et i Husby hade även riksdagsle­damoten Nooshi Dadgostar (V) bland talarna.
RIKSDAGEN. Protestmöt­et i Husby hade även riksdagsle­damoten Nooshi Dadgostar (V) bland talarna.
 ??  ?? VITTNESMÅL. Flera av hyresgäste­rna vittnade om usla boendevill­kor. Välkomna hem till mig
VITTNESMÅL. Flera av hyresgäste­rna vittnade om usla boendevill­kor. Välkomna hem till mig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden