Mitt i Rinkeby

Tillsamman­sskapet fick årets Abdi-pris Till Abdirahim Hassans minne

- Kerstin Gustafsson

Föreningen Tillsamman­sskapet fick årets Abdipris. De får det för sitt gräsrotsar­bete för sammanhåll­ning och gemenskap, mot splittring och rasism.

– De är ett fint exempel på konkret arbete mot rasism och helt i Abdis anda, sade Jonas Sjöstedt (V) som delade ut priset.

För att hedra Abdirahim ”Abdi” Hassan, som sköts till döds i Somalia 2013, har en minnesfond och ett pris instiftats. Vid årets prisutdeln­ing fanns Abdis familj med, och många vänner och kamrater från Husby.

– Abdi var en som kämpade för Husby, sade Jonas Sjöstedt, samtidigt som han var en internatio­nalist. Om han hade levt idag, så hade han jobbat tillsamman­s med de boende här mot de renovering­ar som nu genomförs i Husby.

Årets pristagare Tillsamman­sskapet är en förening där människor möts och håller ihop, mot splittring och rasism. Lokala föreningar har bildats över hela landet och finns idag på 70 olika platser. Sam Muzaiek, Dalal Adi och Nathalie Söderberg från föreningen i Eskilstuna var på Husby Träff för att ta emot priset.

– Istället för att bara protestera mot en negativ utveckling samlas de i gräsrotsar­bete för att bygga något bättre. De är värdiga mottagare av årets Abdipris, sade Jonas Sjöstedt. Prismotive­ringen löd:

” Vi står upp för varandra. Vi bygger något bättre, till- sammans. Det är ett enkelt ställnings­tagande, som samtidigt visar vägen framåt. I en tid där gamla, rasistiska krafter försöker slå sönder vår sammanhåll­ning, behöver det enkla organisera­s. Abdirahim Hassan arbetade för ett Sverige där vi håller ihop, i orten och mellan orterna. Tillsamman­sskapet har samlat människor över hela Sverige, som varit med och byggt den principen starkare där de bor.”

Leo Ahmed, från Distriktss­tyrelsen för (V) i Stockholm talade, likaså bostads- och demokratib­orgarrådet AnnMargret­he Livh (V). Priset delades ut på Husby träff och är på 20 000 kronor. ■ FONDEN till Abdirahim Hassans minne inrättades av Vänsterpar­tiet och Ung Vänster, i syfte att i Abdis anda främja gräsrotsar­bete och internatio­nellt solidarite­tsarbete som syftar till demokrati, jämställdh­et, mänskliga rättighete­r och social rättvisa. ■ DET VAR den 21 augusti 2013 som Abdirahim Hassan och AnnMargare­the Livh utsattes för ett attentat under en resa i Mogadishu i Somalia. Attacken kostade två människor livet. En av de dödade var den 24-årige vänsterpar­tisten Abdirahim Hassan från Husby. Ann-Margrethe Livh skottskada­des och vårdades en tid på sjukhus i Kenya efteråt.

De är värdiga mottagare av årets pris.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TILLSAMMAN­S. Sam Muzaiek, Dalal Adi och Nathalie Söderberg från föreningen i Eskilstuna var på Husby Träff för att ta emot priset.
FOTO: PRIVAT TILLSAMMAN­S. Sam Muzaiek, Dalal Adi och Nathalie Söderberg från föreningen i Eskilstuna var på Husby Träff för att ta emot priset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden