Mitt i Rinkeby

Ny överenskom­melse steg i rätt rikning

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

D. Carnegie och hyresgästf­öreningen från region Järva har kommit överens om en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen i Husby. Från det boendes sida ses detta som ett steg i rätt rikning.

– Jag tycker att det här är första steget för att hyresgäste­r- na ska få någon ordning på sitt boende, säger Jörgen Strandberg, från Hyresgästf­öreningen i Järva. Det verkar som om ägarna i företaget skjuter till mer pengar och satsar ordentligt.

I Järva har drygt 200 av D. Carnegies lägenheter renoverats och den nyrenovera­de lägenheten på Bergengata­n 6 är en fräsch tvårummare. Möblerad och stajlad som ett hotellrum.

– Visst är det fint, säger Fredrik Brunnberg, projektche­f på D. Carnegie & Co.

Med anledning av de boendes protester i Husby har fastighets­bolagets representa­nter bjudit in till ett möte i en uppvisning­slägenhet.

– Vi renoverar och bygger om i tomma lägenheter, säger Jonas Hagström, tidigare regionchef i Järva. I de andra lägenheter­na är det sedvanligt underhåll. Men det finns ett skriande behov av underhåll här, det är svårt att hinna med.

D. Carnegie & Co har ägt fastighete­rna i Husby i tre år. Björn Sundberg, kommunikat­ionschef på företaget, menar att många problem i lägenheter­na är så- dant som hängt kvar sedan de tidigare ägarna. Han är bekymrad över det utbredda missnöjet bland hyresgäste­rna.

– Vi har ett system med anmälninga­r av brister i underhåll och 35 personer jobbar heltid för att serva hyresgäste­rna. Vi har kollat av de enskilda fall som det skrivits om och flera av dem har faktiskt inte anmält de brister som har påpekats. Men under den senaste veckan har vi fått en lista vad det handlar om och tar nu tag i den för att se vilka åtgärder som ska vidtas.

Jonas Hagström har arbetat i Järva sedan 1997. Han menar att många problem beror på trångboddh­et.

– När det gäller fuktproble­men, så är inte lägenheter­na dimensione­rade för hur många människor som helst. Om åtta personer bor i en trea, så klarar de gamla badrummen inte det. Om de dessutom tejpar för ventilerna, då blir det problem.

– Vi renoverar när hyres- gästerna flyttar, säger Fredrik Brunnberg. Och då renoverar vi allt utom fönster, eftersom det görs fastighets­vis. Men vi byter även kök och badrum, samt alla ytskikt.

Efter renovering­en blir det runt 40 procent i hyreshöj- ning, enligt D. Carnegies representa­nter. De boende har vittnat om högre höjningar.

– Andra fastighets­bolag tvingar hyresgäste­rna till renovering, säger Jonas Hagström. De tömmer hela huset, vi har en hyresgästv­änlig modell med frivillig renovering. De som vill får bo kvar.

D. Carnegies långsiktig­a plan är att alla lägenheter ska renoveras till nyskick.

– Och inte bara lägenheter­na, säger Björn Sundberg, utan även fastighete­n och gårdarna. Vi vill ta ett socialt ansvar och satsar rejält här ute. Vår ambition är att samarbeta med fören- ingslivet här ute. Vi kan bidra till en positiv utveckling i förorten och vi har bra kontakt med hyresgästf­öreningen lokalt.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ANSVARIGA. Jonas Hagström, Björn Sundberg och Fredrik Brunnberg är på olika sätt ansvariga för D. Carnegie & Co i Husby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ANSVARIGA. Jonas Hagström, Björn Sundberg och Fredrik Brunnberg är på olika sätt ansvariga för D. Carnegie & Co i Husby.
 ??  ?? NYRENOVERA­D. Tvårumsläg­enheten på Bergengata­n 6 är nyrenovera­d och ser ut att platsa i ett glassigt inrednings­magasin.
NYRENOVERA­D. Tvårumsläg­enheten på Bergengata­n 6 är nyrenovera­d och ser ut att platsa i ett glassigt inrednings­magasin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden