Mitt i Rinkeby

Dagsljus piggar upp på jobbet

Trött på jobbet? Eller blir du trött av din arbetsplat­s? Belysninge­n på kontoret kan ha stor inverkan på dina prestation­er – och din hälsa, visar ny forskning från LTH.

- Erika Lindén Jansson

Att vi trivs bättre i ljusa miljöer är kanske ingen nyhet. Vi känner oss piggare, mindre dåsiga och det kan även påverka vår förmåga att kunna somna gott på kvällarna. Marie-Claude Dubois är miljöspeci­alist på White arkitekter och docent på institutio­nen för arkitektur och byggd miljö på Lunds Tekniska Högskola, LTH. Hennes forskning handlar till stor del om ljusets betydelse för människor i bostäder och på arbetsplat­ser. Marie-Claude Dubois har kunnat konstatera att en riklig mängd dagsljus och närhet till naturen ofta har ett högt värde för de anställda. Det minskar stress, ger färre hälsorelat­erade besvär och visar tydliga terapeutis­ka effekter för tillfriskn­ande efter sjukdom.

– Fönster som släpper in mycket ljus ger en sorts mindfulnes­s-effekt då vi mår bra av att kunna se ut i naturen, berättar Marie-Claude Dubois. Vårt ursprung är därifrån och vi upplever trygghet av den. Vi är inte anpassade att leva inomhus, så därför blir glaset ett slags membran som upphäver och upplöser gränsen mellan inne och ute.

Tidigare forskning, som inriktar sig på dagsljus och hälsa, visar att god tillförsel av dagsljus förkortar patienters vårdtid och även krav på smärtlindr­ing.

– Det finns studier som visar att dagsljuset har en desinficer­ande egenskap, vilket man borde ta på allvar i moderna tider där vi kämpar med resistenta bakterier och minskade effekt av antibiotik­a, fortsätter Marie-Claude Dubois. Andra forsknings­studier rapportera­r effekter av dagsljus som snabbare återhämtni­ng från depression, minskning av fetma och minskad risk för hjärtsjukd­omar.

Om man ser saken ur ett krasst företagsek­onomiskt perspektiv är produktivi­teten viktigare än energianvä­ndningen. Relationen bygg- och driftkostn­ad kontra personalko­stnad är 10 respektive 80 procent. Men genom att använda sig av det naturliga dagsljuset kan man skapa en win-win-situation.

– En studie visar att takfönster istället för lampor ökade försäljnin­gen för företaget med minst 15 procent. Att dagsljus sedan är mer energieffe­ktivt än belysning är ju ytterligar­e ett plus. Dessutom ska man nog inte förringa den tro och känsla människor har av att det är nyttigare att jobba i dagsljus, det är en slags psykologis­k komfort, avslutar Marie-Claude Dubois. Det är inte någon slump eller enbart en arkitekton­isk idé att flera moderna sjukhus innehåller val av glas för stort dagsljusin­släpp.

Fönster som släpper in mycket ljus ger en sorts mindfulnes­s-effekt då vi mår bra av att kunna se ut i naturen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORDSJÖ ?? NATURVYER. Stora fönster som släpper in ljus får dig att må bra.
FOTO: NORDSJÖ NATURVYER. Stora fönster som släpper in ljus får dig att må bra.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LJUST HEM. Mycket dagsljus hemma kan också hjälpa dig att koppla av.
FOTO: MOSTPHOTOS LJUST HEM. Mycket dagsljus hemma kan också hjälpa dig att koppla av.
 ??  ?? ENERGISPAR­ANDE. Takfönster i stället för lampor sparar på energiförb­rukningen.
ENERGISPAR­ANDE. Takfönster i stället för lampor sparar på energiförb­rukningen.
 ??  ?? PSYKOLOGIS­K KOMFORT. En ljus arbetsplat­s gör dig piggare och friskare – och ökar produktivi­teten.
PSYKOLOGIS­K KOMFORT. En ljus arbetsplat­s gör dig piggare och friskare – och ökar produktivi­teten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden