Mitt i Rinkeby

Tsombos slutar i Akropolis

- Jonny Andersson

Efter tre succésäson­ger tar Giannis Tsombos ett steg tillbaka och prioritera­r Livia framför att träna Akropolis.

– Det är inte rätt mot spelarna, klubben och min familj att jag fortsätter, säger han.

Giannis Tsombos har tveklöst gjort avtryck som fotbollstr­änare för Akropolis IF. Med ett cv som imponerar kan han med rak rygg prioritera jobbet som idrottslär­are och sin dotter Livia, född den 20 juni och döpt förra helgen, framför fotboll fem-sex dagar i veckan.

– Jag åker till jobbet kvart i sju på mornarna, fortsätter efter en dag på skolan till träningar och kommer i bästa fall hem runt 19.30. Nej, så vill jag inte ha det, säger den avgående tränaren.

2013 genomgick Giannis Tsombos sin sjunde knäoperati­on. Han hade då hunnit göra åtta mål på nio matcher och var en nyckelpjäs i Akropolis. Efter operatione­n ville han hjälpa till och fick en roll som assisteran­de under hösten.

2014 blev han tränare.

– Vad som fascinerat mig är att han är så cool. Jag är hans motpol, för han blir aldrig nervös och fattar inga förhastade beslut. Galet, säger Johan Blomberg, assisteran­de tränare i Järvaklubb­en.

Helt oprövad som huvudträna­re tog Giannis Tsombos tillbaka klubben till Division 1. Han hade gjort stora förändring­ar i truppen. Och förbjudit inlägg.

– Jo, förbjudit, säger han med eftertryck. Jag blev förbannad om spelarna slog inlägg på träning eller match. Vi hade andra spelartype­r, tekniska spelare och inspel och instick är något annat än inlägg.

Den säsongen gjorde Akropolis mer mål än vanligt och släppte in minst mål av alla i hela Sverige.

Han kallar det ”publikfria­nde fotboll” utan att låta kaxig eller pretentiös.

Publikfrie­riet kunde inte fullt ut praktisera­s i Division 1, men 2015 blev ändå en oanad framgång. Laget slutade tvåa och kvalade till superettan mot Frej.

– Vi var inte så långt ifrån att kvala oss upp. Vi hade lite tur med att få in rätt spelare, som Henrik Löfkvist.

Löfkvist var en av många som försvann till i år. Akropolis tappade hela 14 spelare, ändå blev 2016 ett nytt toppår sett till att BP och Vasalund var outstandin­g i toppen. Med Akropolis som trea.

– Klart att jag är nöjd med de tre åren, ändå är jag aldrig riktigt nöjd. Vi kunde tagit BP eller Vasalund i något av mötena.

Och med placerings­raden 1-2-3 ger du dig?

– Ja, för nu i alla fall. Och jag kan säga att Akropolis är en förening som kommer att gå vidare och stå stark, tilllägger Giannis Tsombos.

Vem som ersätter Tsombos har sportchefe­n Georgios Gogas inget svar på i dag.

Klart att jag är nöjd med de tre åren, ändå är jag aldrig riktigt nöjd.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TRE. Det blev tre säsonger som tränare i Akropolis IF för Tsombos.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TRE. Det blev tre säsonger som tränare i Akropolis IF för Tsombos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden