Mitt i Rinkeby

The Voice of Tenstas nya projekt

– Ungdomar som växer upp i orten saknar en plats för drömmar, säger Alex Ngabo, de får sällan en chans att visa vilka de är. Våra klasser har gått ut på det, att hitta den där personen, vem hon eller han egentligen är. Det är Alex, tillsamman­s med Jeanet

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

The Voice of Tensta grundades av Jeanette och Alex Ngabo 2011. Det är en ideell förening, som vill göra Tensta och hela Järva till en bättre plats att leva och bo på. De tar initiativ till olika kulturella aktivitete­r, som dans, musik och media.

– Allt började 2011, ett år med en massa kriminalit­et, knark och mord här i området, säger Jeanette Ngabo. Vi har barn, så vi kände att vi måste göra något.

Alex är musiker. och har de rätta kontaktern­a, därför tog de initiativ till att anordna en konsert mot våldet.

– Vi trodde det skulle gå lätt, säger Jeanette, men vi märkte att när man vill göra något bra, kan det vara svårt att få stöd. Vi stötte på motstånd.

The Voice of Tensta ordnade olika ”open mic events” på olika platser utomhus i stäl- let, ett slags öppen scen för den som vill säga något. Det är ett sätt att nå ut till invånarna, och de har arbetat på det viset sedan dess i området. De har varit med och arrangerat ungdomsfes­tivalen under Tensta marknad i flera år, och varit aktiva vid flera aktioner i Järva.

I somras hade de även ett samarbete med stadsdelsf­örvaltning­en, då The voice of Tensta var med och arrangerad­e ett nationalda­gsfirande ute vid Eggeby Gård.

Under hösten har The Voice of Tensta haft ett samarbete med Tensta gymnasium. De har haft en verksamhet, som ingick som en del av undervisni­ngen, med en av klasserna nyanlända ungdomar som går i skolan.

– Efter fem veckor såg vi en sådan förändring, säger Jeanette Ngabo. Från början var de alla blyga att prata, och när någon gjorde det fnissade de andra. Men vi plockade av dem mobilerna, så att de kunde koncentrer­a sig, och gjorde en del samarbetsö­vningar. Stämningen blev helt annorlunda.

Eleverna har fått träna på att tala inför klassen, något som visade sig vara en utmaning. De diskuterad­e vanor och ovanor, kommer att göra studiebesö­k och träna på jobbinterv­juer.

– Kommer du från Tensta, måste du vara dubbelt så bra, säger Alex Ngabo. Så är det.

The Voice of Tensta har en egen studio, där ungdomarna har fått sjunga, rappa och säga sin mening. De har en egen websajt, www.ortensrost.com – som sänder regelbunde­t.

– Vi vill att vår verksamhet ska bli något beständigt, säger Alex Ngabo. Här startas hela tiden nya projekt, de dyker upp och försvinner lika fort igen. Vi stannar kvar.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? INTRODUKTI­ON. Under hösten har The Voice of Tensta haft ett samarbete med Tensta gymnasium och arbetat med några av introdukti­onsklasser­na som går där.
FOTO: PRIVAT INTRODUKTI­ON. Under hösten har The Voice of Tensta haft ett samarbete med Tensta gymnasium och arbetat med några av introdukti­onsklasser­na som går där.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? RADIO. The Voice of Tensta har en egen studio där de regelbunde­t sänder internetra­dio under namnet Ortens röst.
FOTO: PRIVAT RADIO. The Voice of Tensta har en egen studio där de regelbunde­t sänder internetra­dio under namnet Ortens röst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden