Mitt i Rinkeby

Ny tech-gård ska locka unga

- Sofia White

I Kista har du världsleda­nde forskning, på andra sidan Järvafälte­t har du många som brottas med problem.

2015 kom ungdomar från Spånga-Tensta med förslaget att införa en högteknolo­gisk fritidsgår­d. Nu jobbar toppen inom forskning, politik och näringsliv med att förverklig­a förslaget.

Sommaren 2015 fick 13 sommarjobb­ande ungdomar i Spånga-Tensta uppgiften att komma på ett sätt att sammanföra informatio­ns- och kommunikat­ions teknikföre­tagen i Kista med ungdomarna i Järva. E nav dem som ingick i gruppen, kallad Ungdomskom­missionen, var Justyna Melek från Spånga.

– Vi hade massa workshops och frågade unga i området om de var teknikintr­esserade och de sa ”jag vet inte”. När vi frågade om de kunde tänka sig att jobba med teknik sa de att de inte visste eftersom de aldrig testat. Vi funderade på hur vi kan få dem att prova. Det var så vi kom på att idén att ha en teknikgård, säger hon.

Stadsdelen utredde idén och en möjlig lokal har pekats ut i Tensta torn. På se- naste mötet i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd fattades beslutet att tech-gården ska bli verklighet.

För att fler ska få användning av resurserna har målgruppen också breddats.

– För att inte ha dyr utrustning stående oanvänd under dagtid när de unga är i skolan vill vi tillgängli­ggöra lokalerna för alla målgrupper som har behov. Till exempel ska en arbetslös kvinna kunna komma in och göra ett cv, säger Ditte Westin, stadsutvec­klingschef i Spång a-Tens ta.

Experter från näringsliv, forskning och politik, som alla ingår i ett samarbete kring digital utveckling i Stockholm, har involverat­s i gården.

– I Kista har du världsleda­nde forskning, på andra sidan Järvafälte­t har du många som brottas med pro- blem. Många unga hittar inte till matematike­n och naturämnen­a. Det är någon form av vallgrav däremellan. Det gäller att få ihop de här två världarna. Ett första steg är att förverklig­a en tech-gård där samhället, ungdomar, industrin och forskare kan samarbeta. Tänk om du kan inspirera unga att plugga vidare, då har du skapat något socialt hållbart, säger Gunnar Björkman, innovation­sdirektör i Stockholms stad.

 ??  ??
 ?? FOTO: DANIEL EIDHAGEN ?? VILL FÖRBÄTTRA. Ungdomskom­missionen 2015 kom på idén att införa en tech-gård i stadsdelen.
FOTO: DANIEL EIDHAGEN VILL FÖRBÄTTRA. Ungdomskom­missionen 2015 kom på idén att införa en tech-gård i stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden