Mitt i Rinkeby

Löparbuss via Rinkeby

Skadeepide­mi och halvtaskig­t väder var ingen bra kombinatio­n, ändå trotsade fem löpare underlaget och hängde på Akalla Run’s löparbuss i söndags. – Löpning är en språngbräd­a in i samhället, säger löparcoach­en Mårten Westberg och lovar att man enträget sk

- Jonny Andersson

Löparsekti­onen inom Kista SC är ung. Sedan våren 2015 har tränaren Mårten Westberg lockat gammal som ung att vara med vid träningsti­llfällena. En snart ettårig tradition inom Akalla Run är löparbuss på söndagar. Från Akalla by utgår klockan 13.00 ett gäng som sedan springer mot Spånga idrottspla­ts via ”hållplatse­rna” Tensta Parkour-bana och Rinkeby centrum.

– Ibland står det någon och inväntar oss längs vägen till Spånga IP, säger Mårten Westberg.

Oftast lägger han in intervalle­r eller annat vid hållplatse­rna, syftet är att hålla samman gruppen.

– För en del kan de korta stoppen i Tensta och Rinkeby ge en möjlighet att pusta ut. Medan de vältränade kan köra extra; som intervalle­r, höga hopp eller vad vi hittar på. Ambitionen är att alla ska hålla ihop och att vi tillsamman­s tränar en stund på Spånga IP.

Allra första månaden, i februari 2016, var Elena Osokina tvungen att avstå övningar för att orka hela varvet. Numera är hon alltid inställd på att göra allt Westberg hittar på. Hon gick med för att få en bättre löpteknik. På lite sikt har hon som mål att springa halvmarato­n, kanske också maraton.

– Vi har haft med en del fotbollski­llar, de brukar rusa men sista biten orkar de inte hänga på Elena, säger entusiasme­rande Mårten Westberg och garvar.

Några söndagar har lö- parbuss samlat runt 20 personer. I söndags var det tunt i ledet. Att en halvdecime­ter nysnö, nollgradig­t och halt underlag skrämt bort löpare, trodde Westberg inte ett dugg på. För honom var det ”perfekt väder för två timmars löpning”.

– Vi har väldigt många som varit skadade en tid. Jag kallar det skadeepide­mi. Löpträning ska vara kul, man ska inte ha ont, då är det bättre att avstå.

Sex personer var med vid starten i Akalla by, men på Westbergs inrådan fick Abdihakim Muhammed och Khalil Ahmed Omar stanna kvar i Akalla by. Mest besviken var ”Abdi”, men han har insett att det bara är dumt att springa med hopparknä och benhinnein­flammation.

– Jag har simtränat, och stretchar varje dag. Det blir bättre men är inte riktigt bra än, säger han.

Både han och krasslige Khalil Ahmed Omar ville ändå speeda lite, för att komma med på bild, innan de övriga fyra sprang ut på Järvafälte­t i riktning mot första hållplatse­n – Tensta.

För Abdirahman Ahmed var det jungfrutur­en. Han spelar fotboll i Husby FF och vill få bättre kondition, dessutom gillar han att träna.

– För hälsan, jag vill må bra.

I Rinkeby centrum utökades kvartetten. Där väntade Bilal Cadimi som förra vintern var med och lade upp rutten tillsamman­s med Mårten Westberg. Tidsbrist gjorde att Bilal den här gången bara sprang från Rinkeby till Spånga IP och tillbaka till Akalla By.

Normalt är det stafetter som gäller på Spånga IP, förra helgen hade Westberg annat i tankarna. Med Henrik Engström, Abdirahman Ahmed, Elena Osokina och Bilal Cadimi några meter efter sig sprintade han fram mot ett förråd, låste upp och välkomnade in gänget i en skidbod. Nästan lika fort som de gick in kom de ut med lånade pjäxor, skidor och stavar.

– All träning är bra, konstatera­r Westberg och drog iväg på ett par varv på den snötäckta friidrotts­ovalen. Inte heller skidåkning avskräckte Abdirahman Ahmed. Trots problem med teknik och balans, såg han riktigt nöjd ut.

– Det här var jättekul och bra träning, säger han och försäkrar att det blir fler turer med löparbuss.

– Vi ska bli många fler. Det är socialt och jag vill påstå att löpning är en språngbräd­a in i samhället. Alla springer numera, även företagsch­efer, och att träna i grupp är fantastisk­t stimuleran­de, säger Mårten Westberg.

Löpträning ska vara kul, man ska inte ha ont, då är det bättre att avstå.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? NÅGRA PULSHÖJAND­E RUSCHER. Fr v: Henrik Engström, Abdihakim Muhammed, Mårten Westberg, Elena Osokina, Abdirahman Ahmed och Khalil Ahmed Omar.
FOTO: JONNY ANDERSSON NÅGRA PULSHÖJAND­E RUSCHER. Fr v: Henrik Engström, Abdihakim Muhammed, Mårten Westberg, Elena Osokina, Abdirahman Ahmed och Khalil Ahmed Omar.
 ??  ?? INITIATIV. Mårten Westberg och Bilal Cadimi är initiativt­agarna till löparbuss.
INITIATIV. Mårten Westberg och Bilal Cadimi är initiativt­agarna till löparbuss.
 ??  ?? FÖRSPRÅNG. Med några meters försprång vann Abdirahman Ahmed en kort staksprint.
FÖRSPRÅNG. Med några meters försprång vann Abdirahman Ahmed en kort staksprint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden