Mitt i Rinkeby

Fullsatt i Husby träff under aktion mot våld

– Vi är här med anledning av en mycket tragisk händelse, två unga killar har blivit skjutna till döds i Rinkeby. Sedan dess har ingenting varit sig likt här i Järva. Arne Johansson ordförande i Norra Järva Stadsdelsr­åd talar till ett fullsatt Husby Träff

- Kerstin Gustafsson

Mötet inleds med en tyst minut för de två unga männen, Faysal och Zakaria, som sköts till döds fredagen den 2 december.

Sedan talade Carolina Sinisalo, i alla drabbade föräldrars namn. Hon förlorade sin femtonårig­e son Robin tidigare i år. Robin sköts till döds i Akalla, och hans äldre bror skottskada­des. Brodern sitter i rullstol och han är också med på mötet i Husby.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, börjar Carolina Sinisalo. Jag har skrikit ett helt år för att folk ska vakna.

Hon konstatera­de att folk samlas först när någon har blivit skjuten.

– Så kan det inte fortsätta. Jag hoppas att ni som är här, inte glömmer, utan tänker på det som hänt även nästa vecka.

På mötet fanns representa­nter bland annat från förvaltnin­gen i Rinkeby-Kista, Lugna Gatan, Rädda Barnen, OVE, och boende från alla delar av Järva. Flera lokala politiker var med, men ordförande­n och direktören i stadsdelen var på ett annat möte i stadshuset, som handlade om dödsskjut- ningarna, och hade giltigt förfall. Polisen var däremot inte inbjuden till onsdagskvä­llens möte.

– Nej, de har ett jobb att göra, förklarade Arne Johansson. Det har inte varit särskilt framgångsr­ikt hittills, med 20 ouppklarad­e mord här i området under de senaste två åren.

Flera talare medverkade och informerad­e om kommande gemensamma aktioner. Alla var överens om att nu får det vara nog och att omfattande insatser krävs mot droger och kriminalit­et. ” Vi i förorten måste förenas mot ett samhälle som slits sönder.”

Jag har skrikit ett helt år för att folk ska vakna.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FULLSATT. Folk från hela Järva samlades på Husby Träff i en gemensam aktion mot våldet.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FULLSATT. Folk från hela Järva samlades på Husby Träff i en gemensam aktion mot våldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden