Mitt i Rinkeby

Lucia och kemi på Rinkebys Nobelfiran­de

Så var det dags igen. Bob kunde inte komma, men kemiprista­garen Jean-Pierre Sauvage, satt på första parkett när Rinkebys elever hade sin årliga Nobelfest.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Strax efter två blev det tyst i Rinkeby bibliotek. Publiken satt på sina platser och representa­nter för media höll sig bakom sina markeringa­r. Årets Nobelprist­agare i kemi, Jean-Pierre Sauvage, var på ingång. Han kom i sällskap med sin hustru och Frankrikes attaché och de satte sig på sina platser längst fram.

Eleverna skötte hela ceremonin på egen hand, och alla talade engelska. Men först hälsade de Jean-Pierre Sauvage välkommen på alla språk som de represente­rade. – Welcome! Välkommen! Benevenuto! Soo dhaweyn! Och så fortsatte de på ryska, romani, arabiska, rumänska och tigrinja.

Så släcktes ljuset och elever från Askebyskol­an kom och lussade för de prominenta gästerna. Sångerna fyllde hela biblioteke­t och inget öga var torrt när Luciasånge­n även sjöngs på italienska.

Eleverna berättade om Nobel och prisets historia, allt på engelska, och om vad de gjort för att förbereda sig inför sin Nobelfest. De berättade också om Rinkeby och läste en dikt om deras Som avslutning gav de Jean-Pierre Sauvage sitt häfte, som de skrivit och ritat. – Jag är mycket rörd och tacksam, sade Jean-Pierre Sauvage, i sitt tacktal. Häftet finns upptryckt och såldes senare till alla intressera­de. Pengarna går till ett bibliotek som Rinkebyele­verna har öppnat och stödjer i Rumänien.

Festen avslutades med te och söta kakor. Eleverna turades om att sitta bredvid hedersgäst­en och prata. Alla ville bli fotografer­ade med Jean-Pierre Sauvages och han förärades också med en tomteluva.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden