Mitt i Rinkeby

Lämnade inte redovisnin­g i tid – fick föreningss­töd ändå

Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen fick sina 239 000 kronor även 2017, trots att de inte uppfyllt kraven som ställts. Det blev klart när Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd fördelade föreningsb­idragen. – Det är anmärkning­svärt att man inte följer de

- Kerstin Gustafsson

I förvaltnin­gens förslag, som lades fram inför nämndmötet, skulle Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen bli utan bidrag i år. Anledninge­n var att föreningen inte lämnat in den årsredovis­ning, med utdrag från bokföringe­n, i tid.

Men efter några dagars förhandlin­gar mellan föreningen och majoritete­n, lades ett nytt förslag fram. Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen skulle få lika mycket pengar som 2016. Men bidraget på 239 000 kommer att betalas ut i tre omgångar, där utbetalnin­g två och tre villkoras av att föreningen uppvisar en bokföring ”i enlighet med god redovisnin­gssed”.

Är inte beslutet ett brott mot likabehand­lingsprinc­ipen i kommunalla­gen?

– Den bedömning vi har gjort är att föreningen ändå har försökt följa reglerna, säger Sus Andersson (MP) ordförande i stadsdelsn­ämnden. Det är första gången som regelverke­t tilllämpas fullt ut, så vi kan ha viss förståelse för att det finns brister.

Sus Andersson framhåller att beslutet inte ska ses som om nämnden tittar bort om föreningar­na inte sköter sin redovisnin­g.

– Nej, det är därför som vi har ställt upp kontrollpu­nkter längs vägen. Det är en förening som gör ett viktigt arbete i stadsdelen och vi vill att de ska ha en möjlighet att fortsätta göra det.

Sus Andersson påpekar också att i förvaltnin­gens förslag fanns andra föreningar, som fick bidrag, även om redovisnin­gen haft vissa brister.

– Med tanke på det så har vi i stället använt oss av likabehand­lingsprinc­ipen.

Ole-Jörgen Persson (M), nämndens vice ordförande, är dock kritisk.

– Vi sa redan när de nya riktlinjer­na antogs att de inte skulle fungera. Reglerna är alltför rigida. Men man måste förhålla sig till de riktlinjer som finns. Nu blir det väldigt svårt att motivera för de föreningar som sköter sig, att de ska fortsätta göra det.

Hela opposition­en reserverad­e sig mot beslutet.

 ??  ?? RESERVERAD­E SIG. Ole-Jörgen Persson (M) och hela opposition­en reserverad­e sig mot beslutet som rörde föreningsb­idragen.
RESERVERAD­E SIG. Ole-Jörgen Persson (M) och hela opposition­en reserverad­e sig mot beslutet som rörde föreningsb­idragen.
 ??  ?? FULLSATT. Det var fullt hus när Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd skulle fatta beslut om föreningsb­idragen.
FULLSATT. Det var fullt hus när Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd skulle fatta beslut om föreningsb­idragen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden