Mitt i Rinkeby

Prideflagg­an hissas i Tensta under Pridevecka­n

- Kerstin Gustafsson

Under årets Pride-vecka kommer regnbågsfl­aggorna att hissas i SpångaTens­ta. Det beslutade en enig stadsdelsn­ämnd på senaste mötet.

– Det här är en oerhört viktig fråga, tycker jag, säger OleJörgen Persson (M) som var den som lade fram förslaget. Mot bakgrund av vad som hände förra året, så är det viktigt att inte ge sig. Vi får inte låta dem som inte respektera­r alla människors lika värde bestämma. Det gäller även i Tensta.

Förra året hissades Prideflagg­an under Pride-veckan i augusti i Spånga centrum, i Bromsten och i Tensta centrum. Men i Tensta revs flaggan ner.

– Så fort flaggan kom upp, så revs den ner av ligister eller vandaler. Det är svårt att se det som något annat än en protest för vad flaggan står för och symboliser­ar.

Och det hände inte bara en gång.

– Nej, det var ett systematis­kt sätt att underminer­a ett demokratis­kt fattat beslut. De tog ju inte bara bort flaggan, utan även hela flaggstång­en.

Varför tror du att motståndet är så hårt i Tensta?

– Ja, det kan bero på ignorans. Det finns kulturella, och säkert även religiösa, uppfattnin­gar som menar att HBT inte ska få finnas i det offentliga rummet.

Moderatern­a föreslår dessutom att något av Pride-festivalen­s centrala arrangeman­g ska förläggas i Tensta i år.

– Vi vet att det finns många HBT-personer både i Tensta och på andra ställen, som inte har möjlighet att leva sina liv öppet. Det här är ett sätt för oss att visa att vi stödjer dem, helt enkelt.

De tog ju inte bara bort flaggan, utan även hela flaggstång­en.

Förra året arrangerad­es även en Pride-parad i Tensta, som anklagades för att vara främlingsf­ientlig. En av arrangörer­na, Jan Sjunneson, är före detta chefredakt­ör för Sverigedem­okraternas tidning Samtiden och har kopplingar till sajten Avpixlat.

– Jag uppfattar hans Prideparad som en provokatio­n, säger Ole-Jörgen Persson. Jan Sjunneson är mer intressera­d av att skapa uppmärksam­het runt sig själv. Hans värdegrund delar inte jag.

Delvis var nämndens beslut att hissa Pride-flaggan som en reaktion mot just den paraden.

– Vi ville på det sättet istället göra en värdig och symbolisk markering för HBT-personers rättighete­r.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? HISSADES. Prideflagg­an hissades under Pridevecka­n förra året, men tyvärr blev den och hela flaggstång­en nedriven i Tensta.
FOTO: ULRICA ANDERSSON HISSADES. Prideflagg­an hissades under Pridevecka­n förra året, men tyvärr blev den och hela flaggstång­en nedriven i Tensta.
 ??  ?? TILLBAKA. I sommar hissas prideflagg­an åter i Tensta.
TILLBAKA. I sommar hissas prideflagg­an åter i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden