Mitt i Rinkeby

Teatergrup­p med fokus på skola

Teater kan hjälpa till att utveckla språket, det vet teatergrup­pen Scenkraft. I elva år har de uppträtt för barn i förskolekl­asser i Husby. Genom att leka med ord och begrepp gör de föreställn­ingar som ska lära barn svenska.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

– Det är en lek med språket, säger Håkan Marmegård, en av skådespela­rna.

Vi fick vara med på en av Scenkrafts föreställn­ingar i kulturskol­ans lokaler i Husby. Under hela pjäsen dyker det upp ett begrepp eller ett ord som handlingen utspelar sig kring. De tre skådespela­rna Håkan Marmegård, Stefan Hallin och Maria Plahn försöker genom en diskussion sinsemella­n och med upprepning­ar förklara vad ordet innebär. Håkan Marmegård spelar rollen som ”Berra” som måste få allt förklarat för sig, men som ändå kommer med sin standardre­plik ”Det förstod jag på en gång”.

– Barn brukar komma fram till mig och säga att ”du förstår ju ingenting”, säger han med ett leende.

En situation när något förklaras ingående är när begreppet ”se upp” används, som kan ha en liten motsägelse­full betydelse. Stefan Hallins karaktär ”Åke” ramlar på en kvast, trots att Maria Plahns karaktär har sagt ”se upp” till honom. Åke missade kvasten, eftersom han bokstavlig­en tittade upp istället för ner på marken. Barnen lär sig något och skrattar samtidigt åt att ”Åke” ramlar.

Skådespela­rna märker att barnen verkligen lär sig mer. De har uppträtt i elva år i Husby och för närvarande spelas fyra olika föreställn­ingar, med olika teman under mars månad, inför fem olika förskolekl­asser från Husby, Akalla och Kista.

– Vi har spelat 400 föreställn­ingar, säger Maria Plahn.

Efter föreställn­ingarna pratar lärarna med barnen som jobbar vidare med det de lärt sig under pjäserna. Skådespela­rna besöker sedan klasserna under ett återbesök. De märker redan då och senare att barnen lärt sig något.

– Vi får höra i efterhand att det har haft effekt, säger Stefan Hallin.

– När vi är där brukar barnen sjunga några av våra sånger för oss, säger Håkan Marmegård.

De fyra föreställn­ingarna handlar om att åka bil, båt, vara i en djungel och läsa en sagobok. De tre skådespe- larna nöjer sig inte med att bara spela teater för de minsta barnen. Finns intresset kan de tänka sig att bredda sig och göra andra föreställn­ingar.

– Vi har haft liknande tankar om låg- och mellanstad­iet, säger Stefan Hallin.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BARNTEATER. Håkan Marnegård, Maria Plahn och Stefan Hallin när de kör bil.
FOTO: JONAS CARLSSON BARNTEATER. Håkan Marnegård, Maria Plahn och Stefan Hallin när de kör bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden