Mitt i Rinkeby

Östafrikan­ska smaker i konsthalle­n

Auel Coffee, Tensta konsthall, Taxingegrä­nd 10

- Lunchpatru­llen

Vid lunchtid brukar det vara fullsatt i Tensta konsthall. Kaféet är ett populärt ställe med plats för alla – och god mat.

Även om det kanske är kaffet som lockar många, handrostad­e bönor och direktimpo­rterade från Etiopien, så är det lunchmaten som drar dit underteckn­ad. Lunchmenyn är inspirerad av mat från Etiopien och Eritrea. Det finns alltid vegetarisk­a och veganska alternativ.

Det är bröderna Berhane som driver Auel Coffee, och de har hjälp av sin mamma. Mamma har en gång lärt dem att laga mat och fortfarand­e spelar hon en betydande roll i köket. Stämningen är familjär.

Första gången valde jag rätten med namnet Kulwa, som är mild i kryddninge­n. Det var tärnat nötkött, stekt med lök och paprika i olja, och smakade jättegott. Jag valde att äta injera till, det typiska etiopiska brödet, som ser ut som en pannkaka, men har en säregen syrlig smak. Men det fanns också ris, och det väljer jag nästa gång. Till köttet fick jag små välsmakand­e grönsaksrö­ror. Exakt vad det var för grönsaker är jag inte rätt person att redogöra för, men troligtvis var det vitkålsrör­a och linsröra. (Det stod på menyn.)

En annan dag åt jag en tapas-liknande rätt, så kallade ”Afrotacos”. Det finns en kött och en veganvaria­nt, eller så kan man välja en mix av båda. Det gjorde jag. Gott och kladdigt. Fyra tacos för 89 kronor, kaffe och läsk ingår i priset.

Kaféet har samma öppettider som konsthalle­n och är en mötesplats för många. Där finns tidningar att läsa, gratis internet och en skön och avslappnad atmosfär. Här blir konsten lättillgän­glig, gratis, för det finns alltid någon intressant utställnin­g att titta på när du har ätit klart.

 ??  ??
 ?? FOTO: LUNCHPATRU­LLEN ?? OAS. Tensta konsthall är en skön plats att hänga på. Här finns god mat, gott kaffe och en avspänd atmosfär.
FOTO: LUNCHPATRU­LLEN OAS. Tensta konsthall är en skön plats att hänga på. Här finns god mat, gott kaffe och en avspänd atmosfär.
 ??  ?? INJERA. Den syrliga pannkakan är typisk för mat från Etiopien och Eritrea.
INJERA. Den syrliga pannkakan är typisk för mat från Etiopien och Eritrea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden