Mitt i Rinkeby

Beslut om föreningsb­idrag överklagas

Föreningsb­idragen i Spånga-Tensta

- Kerstin Gustafsson

Vi får nu avvakta och se vad förvaltnin­gsrätten kommer fram till.

Beslutet om fördelning­en av föreningsb­idrag i Spånga Tensta överklagas.

– Det är inte ett riktigt beslut, säger Jama Mumin Omar, från Somaliska informatio­nsförening­en. Alla föreningar måste behandlas lika.

I överklagan, som inkom till Förvaltnin­gsrätten den 16 februari, konstatera­s att Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd inte har följt de riktlinjer som nämnden själv satt upp för fördelning av föreningsb­idrag. Dessutom är stadsdelsn­ämndens beslut ett brott mot likabehand­lingsprinc­ipen i kommunalla­gen, menar klaganden.

I de riktlinjer som Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd antagit sägs det att alla föreningar måste ha en jämställd styrelse. Det exempel som förs fram är att föreningen Tensta 4H beviljas föreningsb­idrag (40 000), trots att föreningen inte uppfyller kravet på en jämställd styrelse. Medan Somaliska informatio­nsförening­en och Tensta IK inte får några bidrag med hänvisning till samma krav.

I överklagan skriver man att nämnden har ägnat sig åt positiv särbehandl­ing av vissa föreningar, och därmed diskrimine­rat andra. Ett exempel är att Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen har fått ekono- miskt bidrag (239 000), trots brister i sin ekonomiska rapporteri­ng. Samtidigt har Kurdiska föreningen blivit utan pengar på grund av tveksamhet­er i sin ekonomiska rapporteri­ng.

Jama Mumin Omar från Somaliska informatio­nsförening­en yrkar i sin överklagan på att beslutet, som Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd fattade den 2 februari, rörande fördelning­en av föreningsb­idrag, ska ogiltigför­klaras.

Domstolen kommer nu ta ställning till överklagan.

– Det pågår en rättslig prövning och vi får nu avvakta och se vad förvaltnin­gsrätten kommer fram till, säger Sus Andersson, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

En fällande dom kan överklagas vidare till Kammarrätt­en.

Om beslutet hävs är det stadsdelsn­ämnden som måste rätta till beslutet. Hur det ska gå till i praktiken är däremot oklart.

 ?? FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER ?? BIDRAGSBES­LUT. Det var den 2 februari som Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd fattade beslut om fördelning av föreningsb­idrag. Ett beslut som nu överklagat­s.
FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER BIDRAGSBES­LUT. Det var den 2 februari som Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd fattade beslut om fördelning av föreningsb­idrag. Ett beslut som nu överklagat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden