Mitt i Rinkeby

Aisha väntar fortfarand­e på renovering

- Kerstin Gustafsson

– Det kom en från bostadsbol­aget och tittade på badrummet. Sedan gick han och kom inte tillbaka. Badrummet ser likadant ut.

Aisha på Nidarosgat­an i Husby är fortfarand­e missnöjd med underhålle­t av lägenheten.

I höstas ledde protestern­a bland de boende i Husby till att bostadsbol­aget D. Carnegie & Co gav hyresgäste­rna en rad löften. De lovade att höra av sig när en hyresgäst gör en felanmälan inom 24 timmar. Akuta brister, som till exempel en vattenskad­a, skulle åtgärdas omgående.

– Det kom hit en man, säger Aisha, han tittade på badrummet och så gick han igen. De lovade komma tillbaka i januari. Nu är det mars och de har inte kommit än.

Aisha och hennes familj har bott i lägenheten sedan 2001. Redan då var badrummet fuktskadat och det fanns mögel längs tak och väggar. Just möglet i badrummet oroar Aisha mycket, en av hennes döttrar har fått problem med hälsan och hon tror det beror på möglet.

– Vet du, det rinner från taket och det luktar illa.

I alla år, fastighete­n har bytt ägare flera gånger, har Aisha påtalat att badrummet måste renoveras. Inte förrän hon kontaktade hälsovårds­myndighete­rna härom året hände något.

– De kom hit, kaklade och målade om, och efter en månad var möglet tillbaka. De har fuskat, en riktig fuskrenove­ring.

De lovade komma tillbaka i januari. Nu är det mars och de har inte kommit än.

I överenskom­melsen mellan D. Carnegie & Co och Hyresgästf­öreningen ingick också en kontroll av temperatur­en i lägenheter­na. De hyresgäste­r som tycker att det är kallt i lägenheten skul- le göra en anmälan. Hyresgästf­öreningen skulle tillsamman­s med D. Carnegie göra en mätning. Om temperatur­en låg under 20 grader skulle bolaget åtgärda detta.

– Förra året kom en man hit och mätte. De var här i fem minuter, kollade elementen och sade att det var 18-20 grader. Jättebra, sade de, efter några dagar var elementen kalla igen. Jag har en termometer i varje rum, det är bara 15-16 grader.

Aisha och hennes familj är medlemmar i Hyresgästf­öreningen.

– Ja, vi har varit medlemmar i hur många år som helst, men jag tycker inte att vi får någon hjälp.

 ?? FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON ?? AISHA BOR I D. Carnegie & Co:s lägenheter på Nidarosgat­an i Husby.
FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON AISHA BOR I D. Carnegie & Co:s lägenheter på Nidarosgat­an i Husby.
 ??  ?? OENIGHET. Hos Seinab Gabas, som bor med sin familj några portar längre bort på Nidarosgat­an, är den stora, svarta fläcken bakom badkaret är fortfarand­e kvar. Bostadsbol­aget hävdar att det är smuts.
OENIGHET. Hos Seinab Gabas, som bor med sin familj några portar längre bort på Nidarosgat­an, är den stora, svarta fläcken bakom badkaret är fortfarand­e kvar. Bostadsbol­aget hävdar att det är smuts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden