Mitt i Rinkeby

De söker nästa generation festfixare

-

Föreningen Glad stad tar över stadsdelen­s nationalda­gsfirande som i år kan äga rum i Spånga by. Nu letar de lokala eldsjälar från hela Spånga-Tensta som vill vara med och fixa festen med dem.

Förra året höll föreningen Glad stad i Tensta marknad för första gången. Stadsdelen är så nöjda med resultatet, att de i år utökar föreningen­s ansvar.

– Tensta marknad är Stockholms stads näst största kulturarra­ngemang efter Kulturfest­ivalen.

– Vi hade ungefär tre månader på oss att göra det. Det var mycket jobb på lite tid, men det föll väldigt väl ut, säger Fredrik Lindstål på Glad stad, som också ar- rangerar Hornstulls marknad i Stockholm.

Till Glad stads uppgifter läggs i år ansvaret för stadsdelen­s nationalda­gsfirande, som vi skrivit om tidigare.

Firandet arrangerad­es för första gången av stadsdelen förra sommaren. Då besökte runt 700 personer Nationalda­gsfirandet på Eggeby gård. I år har Glad stad en annan plats i tankarna, nämligen Spånga By mitt emellan Spånga och Tensta.

– Det blev lite för krångligt med bussarna som slussade besökare, säger Fredrik Lindstål.

Men föreningen tänker inte utforma de två eventen helt själva. I stället vill de genom projektet ”Switcha scenen” hitta unga, lokala talanger som vill vara med och dra i trådarna.

– Vi tycker det är enormt viktigt att lokala arrangeman­g drivs av lokala arrangörer. I år hoppas vi nå halvvägs, genom att utbilda lokala arrangörer som kan ta över stafettpin­nen nästa år, säger Fredrik Lindstål.

Glad stad söker nu drygt tio lokala eldsjälar som vill gå deras arrangörsk­urs i mars. Vem som helst är välkommen att söka, men unga personer med lokal koppling premieras.

– Det finns ett självändam­ål med att det är nästa generation som skapar nästa generation­s arrangeman­g, förklarar Fredrik Lindstål.

Gruppmedle­mmarna kommer i samband med att de sätter budgeten för Tensta marknad och nationalda­gsfirandet själva få avgöra om det ska få betalt.

Vilka bör söka? – Det viktigaste är inte vad man gjort förut, utan att man har idéer om vad man skulle vilja genomföra. Då kan vi vara ett verktyg för dem.

– Vi kan visa vad det innebär att skriva en markupplåt­elseansöka­n, att söka kulturstöd eller att prata med tjänstemän och politiker. Tröskeln är rätt hög om man aldrig gjort det förut.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GLAD STAD. Fredrik Lindstål, Pauline Jönsson och Tomas Amanuel från Glad stad vid Spånga by, där årets nationalda­gsfirande planeras.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GLAD STAD. Fredrik Lindstål, Pauline Jönsson och Tomas Amanuel från Glad stad vid Spånga by, där årets nationalda­gsfirande planeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden