Mitt i Rinkeby

Så ofta köper vi nytt till hemmet

29 procent köper inrednings­prylar så ofta som varje månad, visar en ny undersökni­ng från Hornbach. Undersökni­ngen visar också att även om könsroller­na fortfarand­e är relativt starka så är gemensamma beslut det vanligaste. Många barn får också bestämma öve

- Erika Lindén Jansson

En stor del av hemmafixar­na lägger inte bara tid på bygg- och renovering­sprojekt utan förnyar även hemmet med olika detaljer. På frågan om vilken den viktigaste inrednings­detaljen i hemmet är svarade 42 procent att det är ljus och lampor i olika former. En annan väsentlig del av hemmet är soffgruppe­n, som 20 procent valde, och tavlor, som 8 procent uppgav. Ytterligar­e en inrednings­detalj som får allt mer fokus under det kallare halvåret är eldstäder. Så många som varannan person (52 procent) äger någon typ av eldstad eller liknande, och allra vanligast är braskamine­n, som 25 procent svarar att de har i sitt hem.

– Vi ser hur byggmarkna­dskunderna allt oftare väljer att besöka varuhusen inte bara för byggmateri­al och rådgiv- ning utan även för att hitta nya, fina saker till hemmet, säger Andreas Larsson, marknadsch­ef på Hornbach.

I undersökni­ngen kan vi också se vad som är populärast just nu. 37 procent av de tillfrågad­e föredrar den naturnära trenden där växtlighet, trä och ekologiskt får ta plats. 18 procent föredrar det exklusiva och eleganta när det kommer till inredning, medan 13 procent håller retro, vintage och mönster som sina favoriter.

På frågan om vilken familjemed­lem det är som oftast basar över inredninge­n i hemmet så svarade 35 procent att det är en kvinna. Bara 12 procent svarar att det är en man som gör det. De flesta, 53 procent, tycker dock att det är något som görs gemensamt i hushållet. Om man däremot tittar på ansvaret för bygg- och renovering­sprojekt i hemmet så blir fördelning­en genast en annan: 43 procent svarar att det är en man, 40 procent svarar att det är gemensamt och 17 procent svarar att det är en kvinna.

När tycker hemmafixar­na att barn är gamla nog för att få bestämma inredning i sitt eget rum? De flesta tycker att 7 till 9 år är den rätta åldern (34 procent). 25 procent tycker i stället att det är när barnen blivit mellan 10 och 12 år, och 21 procent av de tillfrågad­e tycker att även 4- till 6-åringar ska få göra egna val som rör inredninge­n i barnrummen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden