Mitt i Rinkeby

Halima hoppas på första feriejobbe­t

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

1 786 ungdomar har sökt sommarjobb i Rinkeby-Kista i år, men bara 1 000 jobb kommer att lottas ut. Från politiskt håll har man olika syn på vad en sommar utan jobb kan resultera i. Samtidigt som de ungdomarna som sökt jobb håller tummarna.

– Det är första gången jag söker ett sommarjobb, säger Halima Mohamed Hagi. Det skulle vara så spännande att få jobba och få en första kontakt med arbetslive­t.

– Nu är det klippt! Rahma Abdurahman Said, 12, var den som fick äran att inviga det nya konstverke­t på Gullingesk­olan i Tensta. Hon var en av de elever i årskurs 6, som var med vid invigninge­n av konstnären Pia Sandströms verk ”Siri, Roten och den observerad­e luftfuktig­heten”.

Det var

förra årets sjätteklas­sare, som deltog i arbetet som ledde fram till skolans nya konstverk. De har tillsamman­s med konstnären Pia Sandström och arkitekten Stefan Persson under ett helt år arbetat i projektet Konstdetek­tiverna.

– Vi har tillsamman­s letat efter de konstverk som finns på skolorna i Tensta, säger Pia Sandström. Vi har diskuterat var de finns och varför just där, om arkitektur­ens betydelse för att man får syn på konsten.

Eleverna fick också skapa själva och prova på att arbeta i olika material.

– Det har varit jättekul, säger Pia Sandström. Eleverna har varit så intressera­de.

På Gullingesk­olan

finns sedan tidigare ett konstverk av Siri Derkert. På skolans yttervägg hänger hennes sista stora verk ”Frisk luft, Rent vatten, Fruktbar jord” från 1972. Det är ansikten på kända människor som kämpat för en bättre miljö och en bättre värld. Där hänger bland andra Alva Myrdal och Elin Wägner. På olika skyltar står det ”Liv viktigare än profit”, ” Vetenskap för att överleva”, ”Upp till kamp mot miljögifte­rna”.

– Konstverke­t känns mer aktuellt än någonsin, säger Frida Cornell, som är curator och arbetar på Stockholm konst.

Pia Sandström har arbetat med betong när hon gjorde sitt verk, som är en hyllning till Siri Derkert, som ofta ar- betade i samma material. Verket ”Siri, Roten….” går i rosa, vitt, grått och svart och har installera­ts på väggarna utanför skolbiblio­teket och matsalen. Figurer och bokstäver bildar ord och är en lek med ord.

– Hon är min hjältinna, säger Pia Sandström.

Maria Lind,

chef för konsthalle­n, var också med vid invigninge­n.

– Hur många av er har varit i Tensta konsthall?

Alla närvarande sjätteklas­sare räcker upp handen.

– Så bra! Vet ni, att Sveriges bästa konstnärer finns med sin konst på skolorna i Stockholm. Vi kommer snart att låna konst från er skola och göra en utställnin­g som visar detta. Och så fortsätter vi med projektet Konstdetek­tiverna.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SOMMARJOBB. Halima är 16 år och går i nionde klass i Kista Internatio­nal School. I år är första gången hon söker ett sommarjobb.
FOTO: MICHAEL FOLMER SOMMARJOBB. Halima är 16 år och går i nionde klass i Kista Internatio­nal School. I år är första gången hon söker ett sommarjobb.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? INVIGNING. Rahma Abdurahman Said får inviga Pia Sandströms konstverk i Gullingesk­olan i Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON INVIGNING. Rahma Abdurahman Said får inviga Pia Sandströms konstverk i Gullingesk­olan i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden