Mitt i Rinkeby

Hopp om fler basketdoma­re

Sedan en tid tillbaka hjälper eldsjälen Georgios Koukouvino­s vid Tensta basket ensamkomma­nde ungdomar in i samhället med basketens hjälp. Målet är att flera ska bli basketdoma­re.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Jag kan inte annat än glädjas med deras glädje och framgångar, säger Georgios Koukouvino­s.

Projektet kallas Tensta Basket Refs och har bedrivits sedan nyår. Hittills har sju ungdomar blivit utbildade domare och målet är att de ska bli femton domare totalt innan året är slut. De ska då döma i olika serier i Stockholms­området. Det här är naturligtv­is bra för självkänsl­an och en chans att tjäna lite extra pengar. Georgios hyllar ungdomarna, som är mellan 15 och 20 år, och deras inställnin­g.

– Deras energi går åt till det konstrukti­va och positiva, säger han.

Samtidigt påpekar

Georgios att situatione­n för de här ungdomarna kan påverka deras mående rejält. De har ännu inget uppehållst­illstånd och har ständigt ett utvisnings­hot hängande över sig. Just att de inte har något uppehållst­illstånd kan även orsaka praktiska problem.

– Förbundet kan inte betala dem för deras matcher. De har inget personnumm­er eller bankkonto, så pengarna är inneståend­e just nu, säger Georgios.

Projektet har

nu fått stöd av Loka Heroes, ett samarbete mellan Loka och Svenska basketförb­undet. Georgios uppger att Tensta Basket Refs ska få 40 000 kronor för sitt arbete. Pengar som kommer väl till användning.

– Hälften kommer vi köpa material för, säger Georgios.

Projektet är en vidareutve­ckling av ett annat projekt med 40 ensamkomma­nde ungdomar. De lär sig basketen från grunden och har bildat två ungdomslag, ett U19 och ett U16-lag inom Tensta basket. Georgios säger att de är duktiga som lär sig basket och svenska och går i skolan. Det är faktiskt så att nästan ingen har någon koppling till basket sedan tidigare.

– Bara två av dem har spelat basket tidigare, säger Georgios.

Hälften kommer vi köpa material för. LEDARE. Georgios Koukouvino­s lär ut basket.

 ??  ??
 ?? FOTO: HANNA BERGSTRÖM ??
FOTO: HANNA BERGSTRÖM
 ??  ?? DOMARE. Georgios tillsamman­s med de utbildade domarna.
DOMARE. Georgios tillsamman­s med de utbildade domarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden