Mitt i Rinkeby

Mål att alla som vill ska få jobb

- Kerstin Gustafsson

– Av erfarenhet så vet vi att alla som sökt sommarjobb inte tackar ja till en plats, säger Mia Päärni, S, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd. Det är relativt många som av olika skäl tackar nej.

– Vårt mål är fortfarand­e att alla som vill ha ett sommarjobb ska få det.

Av totalt 8 500 sommarjobb i hela Stockholm, finns 1 000 i Rinkeby-Kista.

– Vi bidrar med en stor del av sommarjobb­en, säger Mia Päärni, men det handlar om att få en balans mellan kvantitet och kvalitet. Vi har tänkt att det kanske är bättre att lägga oss på en lägre nivå, så att jobben blir bra. Vi har funderat på att ha ett slags samhällsut­bildning samtidigt, för att minska antalet arbetstimm­ar.

Men finns det inte behov överallt av extra personal?

– Rent teoretiskt kan det verka så, men det är svårare än man tror. En ung människa behöver handlednin­g, oavsett var hon eller han arbetar. Det är ett jättejobb för oss. Jag hoppas att stadens centrala förvaltnin­gar i framtiden ska kunna bidra med fler platser till sommarjobb.

Mia Päärni tror inte på något samband mellan sysslolösh­et och social oro.

– Jag tror, att sommarjobb är viktigt av en massa olika anledninga­r. Men om jag inte hade fått sommarjobb när jag växte upp i Tensta, så hade det inte betytt att jag börjat kasta sten på polisen. Jag är inte säker på att det hänger ihop.

Inför sommaren säger Mia Päärni att ingenting är klart ännu. Mycket tid och arbete återstår.

– Jag hoppas kunna säga, att vi har kunnat ge alla som sökt sommarjobb ett jobb. Är det många fler som söker och faktiskt tackat ja, så löser vi det i så fall.

Jag tror, att sommarjobb är viktigt av en massa olika anledninga­r.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? BIDRAR. Enligt Mia Päärni (S) bidrar Kista-Rinkeby med en stor del av sommarjobb­en.
FOTO: IDA NILSING BIDRAR. Enligt Mia Päärni (S) bidrar Kista-Rinkeby med en stor del av sommarjobb­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden