Mitt i Rinkeby

Undersköte­rskorna firade examen

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

– Jag är glad att så många av er fick ledigt från jobbet och kunde komma hit i dag.

Hans Jonsson från Jobbtorg Stockholm i Kista hälsade studentern­a välkomna. Av alla som studerat till undersköte­rska har närmare 85 procent redan fått en anställnin­g.

– Det är sista gången vi ser er här på Jobbtorg, konstatera­de Hans Jonsson. Nu går ni från försörjnin­gsstöd till anställnin­g. Många barn kommer hädanefter se att deras föräldrar går till jobbet varje morgon.

Det är andra kullen undersköte­rskor som nu får sin brosch efter avslutad utbildning. Järvapilot­erna hette projektet från början, och det är en modell som Jobbtorg Stockholm utvecklat i samarbete med Arbetsförm­edlingen, stadsdelsf­örvaltning­en Rinkeby-Kista och arbetsgiva­re. En mycket framgångsr­ik satsning, som ännu inte permanenta­ts.

– Vi hoppas få fortsätta jobba vidare med den här modellen, säger Niklas Andersson, en av projektled­arna på Jobbtorg Kista. Vi har tillsamman­s med studentern­a bevisat att det här fungerar.

Den stora majoritete­n av studentern­a är kvinnor, och många av dem har levt utanför arbetsmark­naden länge. Men utbildning­en lockar fler och fler män, förra året var de två och i år var de sex män. Den som rekryterat alla studenter är Abdullahi Mohamed, jobbmatcha­re på Jobbtorg Kista.

– Första året var det svårare att övertyga folk att börja, de var rädda att hamna i arbetslösh­et efter ett års studier. Men här utbildar de sig och sedan går de till ett jobb de kan behålla.

Andra året hade ryktet spritt sig, nu har det blivit populärt och många vill gå utbildning­en.

– Nästan inga studenter hoppar av utbildning­en heller, sade Abdullahi Mohamed, eftersom vi förberett alla noga. Vi följer upp studierna och praktiken varje vecka, för att se hur det går.

Den här gången har det funnits ett nära samarbete med vårdföreta­get Attendo. Först studerade alla tre månader och under sommaren pausades utbildning­en och de fick betalt sommarvika­riat i två månader i Attendos verksamhet. Sedan fortsatte studierna igen. Sammanlagt krävs 1 350 poäng för att få

Många barn kommer hädanefter se att deras föräldrar går till jobbet varje morgon.

kalla sig undersköte­rska.

Borgarråde­t Emilia Bjuggren (S) var med vid utdelninge­n av betyg och broscher.

– Det är en ära för mig att få vara med här idag, sade hon. Vårt mål är ett Stockholm för alla, och en grundförut­sättning för det, är en möjlighet till egen försörjnin­g.

Under applåder kom studentern­a fram, en efter en. En som fick särskilt mycket applåder var Kaaho Ismael, åttabarnsm­amma från Rinkeby. Flera av hennes barn var med och hennes man också.

– Jag är glad, sade hon efteråt, glad och stolt. Och jag har redan fått arbete.

Samma kväll ska hon iväg och arbeta som personlig assistent till en kvinna inne i stan.

En annan av studentern­a var Munira Ali, 23. Hon arbetade som sjuksköter­ska i sitt forna hemland Kenya, men gifte sig med en man som bor här och har nu bott i Sverige och Rinkeby i två år.

– Jag visste att språket är en nyckel, sade hon på felfri svenska, och med kunskap kan jag göra skillnad. Utbildning­en var ganska tuff många gånger, men om du inte satsar kan du inte vinna.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? JAAAA! Efter ett år av studier och praktik får 41 studenter sina examen som gymnasieut­bildade undersköte­rskor. Här firar de med borgarråde­t Emilia Bjuggren som var inbjuden till examensfir­andet.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON JAAAA! Efter ett år av studier och praktik får 41 studenter sina examen som gymnasieut­bildade undersköte­rskor. Här firar de med borgarråde­t Emilia Bjuggren som var inbjuden till examensfir­andet.
 ??  ?? NYANLÄND. Munira Ali från Kenya har bara varit i Sverige i två år, men nu är hon färdig undersköte­rska.
NYANLÄND. Munira Ali från Kenya har bara varit i Sverige i två år, men nu är hon färdig undersköte­rska.
 ??  ?? STOLT. Kaaho Ismael är åttabarnsm­amman från Rinkeby som nu är färdig undersköte­rska.
STOLT. Kaaho Ismael är åttabarnsm­amman från Rinkeby som nu är färdig undersköte­rska.
 ??  ?? JOBBMATCHA­RE. Abdullahi Mohamed.
JOBBMATCHA­RE. Abdullahi Mohamed.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden