Mitt i Rinkeby

Mutumba tillbaka efter skadan

- Jonny Andersson

Vi tror att vi med fotboll kan stoppa våldet och därmed den bild som folk får av Rinkeby.

Martin KayongoMut­umba är i gång efter fjolårets tuffa knäskada och hoppas när som helst göra comeback i Örgryte IS. Men det är när han pratar om fotbollsla­get Rinkeby United som hans hjärta glöder.

– Vi ska göra Rinkeby bättre. Vi vill att alla ska se och känna vårt engagemang.

I september råkade Rinkebyson­en och forna AIK-hjälten Martin KayongoMut­umba illa ut i en U21match med ÖIS. Motståndar­nas målvakt var respektlös i bollduelle­n, 31-årige Kayongo-Mutumbas bakre korsband och menisk tog smällen. Han hade kommit till klubben mitt i sommaren och det hann bara bli sju matcher fram till nämnda skada.

”Jag vet inte vad det är för status på honom i dag. Han sköter sin rehab uppe i Stockholm”, sa Örgryteträ­naren Marcus Lantz med bara några dagar till årets seriepremi­är i Superettan.

Han har skött sin rehab. Förhålland­evis snabbt och effektivt. I dag är Martin tillbaka i full träning och hoppas snart på spel med sin Göteborgsk­lubb. Förra helgen satt han på bänken i förlustmat­chen mot Trelleborg.

– Jag känner mig frisk och kan gå för fullt. Jag har kört min rehab uppe i Stockholm och samtidigt hämtat ny energi, bland annat genom att vara med kompisarna i Rinkeby United.

Han såg Rinkebylag­ets division 5-premiär innan han åkte ner till Göteborg. Premiären, mot Kransen United, gick inte som man önskade, men Martin, som trä- nade laget vid starten 2013, tog 2–3-förlusten med ro.

– Publiken hoppas på oss, vi ledare också och det kan bli lite mycket för spelarna. Kravfyllt, om du förstår. Visst, det är division 5 men nytt för några av killarna. Laget blev lite feltajmat, jag tycker ändå att det var helt okej. Redan i andra matchen blev det ju bättre (3–0-seger borta mot Norrtulls SK).

Senast blev det tre nya poäng mot Wollmars sedan Ali Sheaibi gjort två mål med 3–1 som spiken i kistan.

Som en av klubbens grundare har Martin nästan daglig kontakt med vännerna samt tränaren Eyüp Ayhan. Och det hörs i varje stavelse hur mycket han bryr sig. Han menar dock att Rinkeby United handlar om mer än bara fotboll och resultat.

– Vi, klubben, vill ge ungdomar i Rinkeby inspira- tion. Vi vill att alla ska se och känna vårt engagemang. Det finns väldigt många som bryr sig, bra människor. Vi tror att vi med fotboll kan stoppa våldet och därmed den bild som folk får av Rinkeby.

Trots att han inte vill, kan Martin inte låta bli att gnälla. Han tycker att det är trist att klubben behöver betala hyra varje gång de beträder Knutby Bollplan.

– Dom pengarna kan vi göra vettigare saker för. Jag tycker i alla fall att det är synd att kommunen inte stöttar oss mer. Vi vill göra nytta. Och kommer att göra nytta. Jag har sagt till killarna att de inte blir allsvenska spelare, men lovat dem att deras barn kan spela i allsvenska­n.

För Rinkeby United är division 4 målet. Det var inte långt ifrån i höstas.

– Jag är säker på att vi är ett av seriens topplag, om vi sedan kan vara så bra att vi går upp? Ja, kanske. Det vore roligt, bra för Rinkeby, säger Martin KayongoMut­umba.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN VELAGIC, ÖIS ?? COMEBACK. Efter mer än ett halvårs rehab-träning är Martin Kayongo-Mutumba redo för spel i Örgryte IS.
FOTO: JOHAN VELAGIC, ÖIS COMEBACK. Efter mer än ett halvårs rehab-träning är Martin Kayongo-Mutumba redo för spel i Örgryte IS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden