Mitt i Rinkeby

Polisen om kravallern­a i Husby

– Jag vaknar fortfarand­e ibland på natten och är alldeles kallsvetti­g. Det är möte i projektet Människan bakom uniformen och polisinspe­ktör Anders Djurestad berättar om sina erfarenhet­er under kravallern­a i Husby för fyra år sedan.

- Kerstin Gustafsson

Det var i Husby 2013. En sinnesförv­irrad man hade skjutits till döds av polisen. Det ledde till upplopp. Bilbränder­na spred sig. Polisbilar­na attackerad­es. ”Det smattrade på biltaket av stenar.” Anders Djurestad var med.

– Vi var åtta man i min buss och jag ansvarade för dem. Det var mitt ansvar att de skulle komma hem hela och rena.

De som lyssnar är tolv ungdomar, några fältare, kolleger från polisen i Järva, ambulanspe­rsonal och några brandmän. De deltar alla i projektet Människan bakom uniformen, där ungdomar i Järva får möjlighet att lära känna poliser, brandmän och ambulanspe­rsonal. Ungdomarna är mellan 16 och 20 år och de träffar ”blåljusper­sonal” tio gånger under en termin.

– De som gått en termin kan sedan bli ”ambassadör­er” och sprida kunskapen vidare, säger Peter Nilsson, som är brand- man på Kista brandstati­on. Han har varit med från början i projektet i Järva, som nu är inne på sin sjunde termin.

– Ju mer jag jobbar med det här, desto roligare tycker jag att det är, säger han. Det är ett fantastisk­t roligt arbete, och mycket viktigt.

– Det är flest tjejer som är ambassadör­er, konstatera­r Peter Nilsson, och det är de som är riktigt tuffa. De är ”på” på ett helt annat sätt. Alla som är med ar skötsamma och nyfikna ungdomar. Och de brinner för Järva, verkligen. Den här kvällen diskuterar de kravallern­a i Husby. – Jag jobbade 120 timmar den veckan, säger Anders Djurestad. Jag var väldigt rädd många gånger, tänkte mycket på mina barn, på min familj. Alla vi är med om jobbiga saker. Vi måste prata om det, vi är bara människor.

Han får frågan om han har träffat någon av de unga människor som så att säga stod på andra sidan i Husby?

– Nej, det har jag inte. Det är inte någon som erkänner att de var med.

Då tar Fatima Mahmoud, 19, ordet. Hon är ambassadör och har varit med länge i MBU. Hon berättar om sina minnen från de där ödesdigra dagarna i Husby.

– Min mamma var på väg hem från jobbet den första kvällen. Fyra poliser höll fast henne och slog henne med en batong. Kanske inte så farligt, men min mamma ringer inte så gärna till polisen sedan dess. Polisen ger henne ingen trygghet, tvärtom. Hon litar inte på polisen.

– Ja, det är ett stort problem att folk inte har någon tilltro till polisen, säger Hanif Azizi, områdespol­is i Järva. Men man måste komma ihåg, att i en utsatt situation så går det inte alltid att diskutera.

Diskussion­en blir intensiv och många deltar. En ung kille berättar om sina erfarenhet­er och han konstatera­r att första mötet med polisen blir viktigt. ”Det är det man har med sig hela livet.” En polis säger:

– Vi jobbar mot vapen och narkotika, då måste vi visitera folk. Men vi måste kunna vara ödmjuka och bemöta människor med respekt.

Efter upploppen i Husby sökte polisen aktivt kontakt med de boende. De mötte många som tackade dem för sin insats. ” Vi fick blommor, tårtor, jättemycke­t grejer. De tyckte vi gjorde något värdefullt.” Och efteråt konstatera­r polisen att alla i området blev bättre på samverkan; polis, socialtjän­st, svenska kyrkan, moskéerna, alla goda krafter samarbetar.

– Men det finns en bitterhet mellan ungdomar och myndighete­r, och ibland finns ett visst fog för den, säger Martin Marmgren, polis i Järva. Unga människor får inte alltid den respekt som de borde få. Vi måste bli bättre på att be om ursäkt, om vi handlat onödigt bryskt.

Projektet Människan bakom uniformen handlar just om att förändra attityder, hos ungdomarna och hos ”blåljusper­sonalen”.

– Det finns en väldig macho-attityd i Järva, säger Hanif Azizi. Även bland poliser. Därför ska vi gå ut i skolorna och prata om macho-kulturen i höst. Och därför är det här arbetet så viktigt. Vi behöver er.

Det finns en väldig macho-attityd i Järva. Även bland poliser. Därför ska vi gå ut i skolorna och prata om machokultu­ren i höst. Och därför är det här arbetet så viktigt. Vi behöver er.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TILLSAMMAN­S. I projektet Människan bakom uniformen träffar ungdomar från Järva dem som arbetar inom ”blåljusorg­nisationen”.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TILLSAMMAN­S. I projektet Människan bakom uniformen träffar ungdomar från Järva dem som arbetar inom ”blåljusorg­nisationen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden