Mitt i Rinkeby

Mustafa Zatara har ändrat syn på polisen

Mustafa Zatara har under sin uppväxt i Rinkeby haft svårt att lita på polisen. Men efter att ha sett polisens insats efter terrordåde­t på Drottningg­atan har han ändrat sig. Nu vill han se samma lugn och organiseri­ng av polisen även i Västerort.

- Berättat för: Sofia White

Av flera anledninga­r har jag saknat ett förtroende för polisen under min uppväxt i Rinkeby. Palmemörda­ren går fri och min pappa blev lasermanne­ns sista offer 1992. Han överlevde, men fick men för livet. Polisens hantering då, var inte den bästa och det har suttit kvar.

När polisen kommer hit, till Järva, tror jag också att de har med sig bilden av området de ser i media: Här är det vilda västern, en nogo-zone som inte är att leka med. Den attityden har jag känt av när jag befunnit mig på fel plats vid fel tillfälle. Jag förstår dem ur mänsklig synpunkt, de har familj och barn att komma hem till. Men jag önskar ofta att de hade ett större lugn.

Efter terrordåde­t besökte jag Drottningg­atan tillsam- mans med min pappa som är förlamad och stum. Han hade med sig blommor och ville fota sig intill polisbilen. Jag tror att han kände stolthet. Aldrig någonsin har jag sett mitt Stockholm stå så nära och vackert intill. Jag såg kärleken mot polisen, och mitt skadade förtroende för dem fick sig en tankeställ­are.

Mobiliseri­ngen av poliskår, väktare och privatpers­oner som slöt upp och jobbade för att rädda liv på varandra – det var vackert att se.

Jag vill se mer av det, även här i Västerort. Dialogpoli­ser som vandrar på torget utan vapen och skottsäker väst, som ger intrycket att ”här är jag, och jag litar på er”, då kan vi lita tillbaka. Jag vill också se fler konstaplar på skolor som kan

inspirera, motivera och svara på frågor. Som kan ge tips och statistik på hur många kriminella som tvingas gå under jorden eller hamnar bakom lås och bom.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRTROENDE. Mustafa Zatara känner ett ökat förtroende för polisen efter att ha sett deras organiseri­ng i samband med terrordåde­t i Stockholm.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRTROENDE. Mustafa Zatara känner ett ökat förtroende för polisen efter att ha sett deras organiseri­ng i samband med terrordåde­t i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden