Mitt i Rinkeby

Järvaborna slöt upp för att hedra Helin Burkay

Hundratals hade samlats på Eggeby gård på Järvafälte­t för att visa sitt stöd för den omkomna Helin Burkay och manifester­a mot våldet. Den nära vännen Naile Aras var glad över att så många valt att komma till platsen där Helin blev påkörd av en motorcykel

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

– Det var värdigt för Helin. Det var kanske 300 personer här, sa Naile Aras om uppslutnin­gen.

Förlusten av Helin Burkay är naturligtv­is jobbig för henne på ett personligt plan. De var väldigt nära vänner.

– Vi var som systrar, sa Naile Aras.

Hon hoppas att händelsen, där två personer körde på Helin Burkay och där föraren var påverkad av droger, kan bli en väckarkloc­ka för samhället och leda till en förändring bort från våld och orolighete­r i Järvaområd­et. Det gäller allt från skjutninga­r till körning med motocrossc­yklar. Naile Aras vill att precis alla, från polisen till politiker, tar sitt ansvar.

– Vissa saker som uppmärksam­mas blir en vändpunkt. När Fadime mördades började man prata om hedersvåld, lyfte Naile Aras fram som ett exempel på ett samhällspr­oblem som börjar komma upp på den politiska agendan.

Folk samlades först vid Eggeby gård där Naile Aras, politiker och boende runt Järvaområd­et talade till publiken. På plats fanns bland annat Rinkebybon Ann-Margarethe Liv (V), demokrati- och bostadsbor­garråd, och Kistabon Lawen Redar (S), riksdagsle­damot. Alla talade om vikten av att göra något åt de samhällspr­oblem och sociala problem som finns i förorterna. Även Helin Burkays livsgärnin­g som läkare lyftes fram.

När alla hade talat färdigt marscherad­e man i tystnad bort till brottsplat­sen. Längst fram i ledet sågs en banderoll med texten ”Ingen olycka, mord”. Väl vid platsen där Helin blev påkörd var det många som valde att lägga blommor för att hedra hennes minne.

Att se hundratals personerna på plats ingav hopp för Naile Aras.

– Det var inte bara de som kände Helin som var här. Det inger hopp, vi kommer fortsätta kampen mot våld, säger Naile Aras.

Läkaren och tvåbarnsma­mman Helin Burkay kördes på den 3 april när hon tog en promenad hem över Järvafälte­t. Hon avled den 7 april av skadorna. Den misstänkte 19-årige föraren ska ha erkänt att han körde på Helin Burkay.

Vissa saker som uppmärksam­mas blir en vändpunkt.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BUDSKAP. Myndighete­r och politiker ansågs inte ha gjort tillräckli­gt.
FOTO: MICHAEL FOLMER BUDSKAP. Myndighete­r och politiker ansågs inte ha gjort tillräckli­gt.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SAMLING. Manifestat­ion över Helin Burkay som den 3 april blev påkörd på Järvafälte­t av en narkotikap­åverkad motorcykel­förare. Hon kämpade för sitt liv i fyra dagar.
FOTO: MICHAEL FOLMER SAMLING. Manifestat­ion över Helin Burkay som den 3 april blev påkörd på Järvafälte­t av en narkotikap­åverkad motorcykel­förare. Hon kämpade för sitt liv i fyra dagar.
 ??  ?? BORGARRÅD. Vänsterpar­tisten Ann-Margrethe Liv (t v) talade vid manifestat­ionen, här med Naile Aras.
BORGARRÅD. Vänsterpar­tisten Ann-Margrethe Liv (t v) talade vid manifestat­ionen, här med Naile Aras.
 ??  ?? PLATSEN. Här blev Helin Burkay påkörd.
PLATSEN. Här blev Helin Burkay påkörd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden