Mitt i Rinkeby

Derk slutar i Rinkeby-Kista

-

Stadsdelsd­irektören i Rinkeby-Kista Patrik Derk slutade med omedelbar verkan den 1 juni. Någon som ”når snabbare resultat” söks till tjänsten, enligt Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirek­tör i Stockholm.

– Det tar tid om man ska förändra något, säger Patrik Derk.

Torsdagen den 1 juni, vid lunchtid, blev det klart att Patrid Derk slutade sin tjänst som stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista. Ett mejl med informatio­n gick ut till alla anställda i stadsdelen. Efter bara två år tvingades han att gå med omedelbar verkan.

Hur känns det, snart en vecka efter beskedet?

Patrik Derk sitter i en bilkö på Essingeled­en när han svarar.

– Jodå, det känns ganska bra.

Men det var väl knappast meningen att du skulle sluta efter så kort tid?

– Nej, det var inte. Men sån’t är livet

Biträdande stadsdirek­tören Fredrik Jurdell säger att de vill hitta någon som ”når snabbare resultat”. Vad är det för resultat han menar?

– Jag vet inte exakt, det måste du fråga honom om. Jag har jobbat utifrån min horisont, med en svår problemati­k, för att åstadkomma en förändring. Jag har arbetat efter min övertygels­e och med de erfarenhet­er jag har.

– Mitt arbete är långsiktig­t och staden vill ha snabba resultat. Jag tror att det handlar om att se helheten eller se saker i delar.

Ekonomin brukar vara måttstocke­n när resultat ska mätas. Rinkeby-Kista har gått med plus de senaste två åren.

– Ja, det har varit en hederssak för mig, att hålla ordning på pengarna. Stadsdelen har en sådan stor budget, det finns gigantiska möjlighete­r, så är det ju.

Det ryktas om att du inte kommit överens med ordförande­n i stadsdelsn­ämnden Mia Päärni (S)?

– Det stämmer inte. Med Mia Päärni kom jag alldeles utmärkt överens med.

Har du haft svårt att få förankring i stadsdelen?

– Det tar tid om man ska förändra något och då behöver man göra på ett an- norlunda sätt. Ofta vill man ha mer eller fortare av samma, men om man verkligen vill förändra måste man göra på ett nytt sätt. Nytänkande är inte att göra mer av samma sak.

Det sägs att du har anställt personer utan att tjänsterna har utlysts ordentligt?

– En kollega, som jag har arbetat med tidigare, anställdes först på en kortare tid, men sedan utlystes tjänsten. Där har jag varit ganska noga. Men som en chef i en stor förvaltnin­g finns också ett manöverutr­ymme, och om allt sker i samråd med de fackliga organisati­onerna så har inget fel begåtts. Jag har alltid respektera­t de fackliga överenskom­melserna.

Kommer du att fortsätta arbeta inom Stockholm stad?

– Nä, det kommer jag inte att göra. Det är inte riktigt klart än med allt, men det är inte en ny tjänst vi diskuterar. Däremot är det ett mål att skiljas som vänner.

Vad tänker du göra nu?

– Vad framtiden för med sig vet man inte. Jag kommer att fortsätta arbeta med frågor som rör områdesutv­eckling, sådant som jag arbetat med under de senaste tio åren. Arbeta med att göra platser bättre att bo på. Det är inte själva positionen som är viktig, utan de möjlighete­r som positionen för med sig.

Patrik Derk skulle ha pratat på nationalda­gsfirandet i Rinkeby, men nu var det tillförord­nad stadsdelsd­irektör Gunilla Davidsson som gjorde det istället.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SLUT. Patrik Derk diskuterar ingen ny tjänst inom Stockholms stad. Däremot är det ett mål att skiljas som vänner.
FOTO: MICHAEL FOLMER SLUT. Patrik Derk diskuterar ingen ny tjänst inom Stockholms stad. Däremot är det ett mål att skiljas som vänner.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SLUTAR. Patrik Derk tillträdde som stadsdelsd­irektör efter sommaren 2015, efter knappt två år lämnar han nu arbetet med kort varsel.
FOTO: MICHAEL FOLMER SLUTAR. Patrik Derk tillträdde som stadsdelsd­irektör efter sommaren 2015, efter knappt två år lämnar han nu arbetet med kort varsel.
 ?? Kerstin Gustafsson ?? 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se
Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden